Kultura     | 27.04.2020. 16:26 |

Akademija nauka i umjetnosti BiH radi u cilju kontrole pandemije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. aprila (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović održao je video konferenciju s predstavnicima ekspertnog tima koji radi na projektu "Ekspertni sistem za praćenje, prevenciju i koordinaciju sprečavanja širenja Covid-19 virusa - Epidemiološki lokacijsko-obavještajni sistem", Odbora za mikrobiologiju i srodne discipline Odjeljenja medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Džaferović je ponovio punu podršku radu Akademije nauka i umjetnosti BiH kao vodeće naučne institucije u BiH, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Uputio je zahvalnost rukovodstvu Akademije na inicijativi za pokretanje tog projekta kao i ekspertnom timu stručnjaka koji predvodi akademkinja Mirsada Hukić, a najavio je i da će podrška tom projektu biti nastavljena.

Akademkinja Mirsada Hukić upoznala je predsjedavajućeg Džaferovića s trenutnim informacijama o virusu, bolesti i pandemiji te o aktivnostima Akademije nauka i umjetnosti BiH na društveno odgovornom radu u cilju kontrole pandemije u BiH.

Članovi ekspertnog tima profesor Mirza Ponjavić i docent Emin Tahirović govorili su o prostornom i vremenskom predstavljanju epidemioloških podataka vezanih za širenje virusa Covid-19 te o uticaju restriktivnih mjera na dinamiku širenja pandemije.

Učešće u video-konferenciji uzeo je i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH akademik Miloš Trifković koji je pored zahvale predsjedavajućem Džaferoviću na kontinuiranoj podršci u radu Akademije, izrazio zadvoljstvo što Akademija ovim projektom može značajno doprinijeti u borbi protiv pandemije koronavirusa u BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Izabrani članovi Predsjedništva ANU BiH za mandatni period 2024.-2026.

ANU BiH-Promovirana knjiga Arifa Smajkića, 'Stogodišnje iskustvo javnog zdravstva BiH 1923.-2023 '

Promovirana knjiga 'Tranzicijska pravda' Gorana Šimića

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta