Kultura     | 28.04.2020. 10:36 |

Otvoren fotokonkurs 'Moje Sarajevo u doba korone'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. aprila (FENA) - JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, povodom Dana te općine, organizira nagradni fotokonkurs o temi "Moje Sarajevo u doba korone" na kojem mogu učestvovati srednjoškolci i studenti.

- S obzirom na to da smo slobodu kretanja prije pandemije koronavirusa doživljavali kao nešto što se samo po sebi podrazumijeva, većina nas se teško suočava sa novonastalom situacijom. Mnogi su utjehu pronašli u svijetu umjetnosti, od književnosti, filma, muzike, pa i fotografije. Kada govorimo o fotografiji kao jednoj od umjetničkih disciplina, ona nije nužno vezana samo za pokret, šetnju, boravak na otvorenom ili neki događaj koji se fotografiše. Fotografija je trenutak jednog vremena i kao takva može biti istovremeno i dokument i umjetničko (kreativno) djelo - saopćeno je iz Općine Centar.

Organizatori fotokonkursa napominju da je u Kantonu Sarajevo još uvijek na snazi djelimična zabrana kretanja osobama mlađim od 18 godina, te ovim putem mladim nude mogućnost da lakše prebrode dane u svojim domovima.

- Onima kojima kretanje nije zabranjeno, nudimo da pokažu kako se odvija život u doba korone van njihovih domova. Razmjenom iskustava dobit ćemo bolju sliku našeg grada u vremenu pandemije, a ono što je najvažnije, mladima ćemo pružiti jedan vid kreativnog izbora za izražavanje njihovih emocija, poruka, pa i bunta. Velika je plejada fotografskog pristupa ovoj temi koja treba biti jedan lični pečat i doživljaj autora koji posmatra novonastalu zbilju - saopćili su organizatori fotokonkursa. 

JU CKM je pod pokroviteljstvom Općine Centar, kao svojim osnivačem, obezbijedila nagradni fond u iznosu od 600 KM, od čega za prvo mjesto 300 KM, za drugo mjesto 200 KM, dok je za trećeplasiranog na fotokonkursu obezbijeđen iznos od 100 KM.

Proglašenje autora najboljih fotografija bit će upriličeno na online izložbi o čijem terminu će učesnici biti blagovremeno obaviješteni.

Na fotokonkurs se moguće prijaviti do 7. maja do 12 sati, a više informacija o načinu prijave, pravilima i nagradama može se pronaći na web stranici www.centarkulture.ba

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Šetnja sarajevskih učenika povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'