Bosna i Hercegovina     | 28.04.2020. 12:40 |

BIHAMK- Glavni uzročnici saobraćajnih nesreća u BiH brzina i nedostatak kulture

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. aprila (FENA) - Stanje drumskog saobraćaja i dalje je nezadovoljavajuće, a Bosna i Hercegovina je pri vrhu ljestvice po smrtnosti u saobraćaju iako je tokom protekle godine smanjen broj saobraćajnih nesreća, kao i broj poginulih.

- Protekle godine stopa smrtnosti u Bosni i Hercegovini iznosila je 74 poginule osobe na milion stanovnika, što je daleko od prosjeka u EU (49 poginulih/milion stanovnika) – navode iz BIHAMK-a.

Veliki broj saobraćajnih nesreća na cestama, između ostalog, dogodio se zbog nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne kulture. Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uvjetima na cestama su jedan od najčešćih uzročnika izazivanja saobraćajnih nesreća.

Slijede saobraćajne nesreće nastale pod utjecajem alkohola i drugih opojnih sredstava, nesreće koje su rezultat radnji vozilom u saobraćaju, te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje saobraćajne signalizacije, nepovoljne
uvjete na putu.

Među pogreškama vozača u gradskim uvjetima saobraćaja iz BIHAMK-a izdvajaju vožnju na nedovoljnoj udaljenosti,  odstojanju između vozila.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po pretežno suhom kolovozu

Zbog saobraćajne nezgode obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Nemila-Zenica i preusmjeren kroz Nemilu

Zbog požara obustavljen saobraćaj na izlazu iz Nemile prema Zenici

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta