Bosna i Hercegovina     | 28.04.2020. 12:23 |

U ZHŽ-u manje prometnih nezgoda i kaznenih dijela u prvom tromjesečju

FENA Nada Landeka

ŠIROKI BRIJEG, 28. travnja (FENA) - Stanje sigurnosti na području Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) u prvom tromjesečju 2020. godine može se ocijeniti zadovoljavajućim, smanjen je broj počinjenih kaznenih djela, prometnih nezgoda te prekršaja protiv javnog reda i mira.

Prema podacima Uprave policije ZHŽ-a, u navedenom razdoblju, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, smanjen je broj počinjenih kaznenih djela (KD) za tri posto, broj prometnih nezgoda manji je za dva posto, dok je broj prekršaja protiv javnog reda i mira umanjen za pet posto.

U navedenom razdoblju bilježi se i smanjenje broja kaznenih dijela. Od 70 evidentiranih kaznenih djela najveći broj (40 posto od ukupnog broja) odnosi se na kaznena djela protiv imovine.

Manje prometnih nesreća i manji broj poginulih

U oblasti sigurnosti cestovnog prometa u prva tri mjeseca na području ZHŽ-a jedna je osoba smrtno stradala, dok su u protekle 23 godine u prometnim nesrećama prosječno smrtno stradavale tri osobe.

Ukupno je u prvom tromjesečju ove godine evidentirano 236 prometnih nezgode, odnosno dva posto manje u odnosu na isto razdoblje lani.

U oblasti javnog reda i mira evidentirano je 38 prekršaja u kojem je lakše ozlijeđeno osam osoba. U svim slučajevima intervenirali su policijski službenici poradi uspostavljanja reda i mira, a prema izgrednicima poduzimane su zakonom predviđene mjere, tako su pored ostalog podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka ili izdani prekršajni nalozi.

Prema mjestu počinjenja, većina tih prekršaja počinjena je na ulici i drugim otvorenim prostorima, zatim u ugostiteljskim objektima, trgovačkim, zanatskim radnjama i na ostalim mjestima.

Iz MUP-a ZHŽ-a napominju kako su aktivnosti njihovih djelatnika a posebice Uprave policije od početka ožujka usmjerene na provođenje mjera koje donosi Stožer civilne zaštite ZHŽ-a.

Između ostaloga, policijsku službenici MUP-a ZHŽ-a provjeravaju poštuju li se mjere samoizolacije, policijski sat, zabrane kretanja određenim osobama. Uz navedeno provode se i redovite aktivnosti usmjerene na osiguranju kontinuirano povoljnog stanja sigurnosti na području Županije.

Kada su u pitanju ilegalne migracije u prva tri mjeseca na području te županije zatečeno je 109 migranata.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Stanje sigurnosti na području HBŽ-a zadovoljavajuće

Dvoje djelatnika MUP-a ŽZH osuđeno na kaznu zatvora

Tridesetdvogodišnji I.M se predao policiji u Širokom Brijegu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta