Bosna i Hercegovina     | 28.04.2020. 13:07 |

Udruga BH Novinari traži reakciju ombudsmena na kršenje medijskih sloboda

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. aprila (FENA) - Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima obratili su se Instituciji ombudsmena/ombudsmana za ljudska prava BiH sa molbom da ova institucija izda nalaz u vezi sa Naredbom Kriznog štaba Federacije BiH, Kriznog štaba Kantona Sarajevo i Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona, a koji se odnosi na zabranu prisustva novinara i medija na press konferencijama navedenih tijela, fomiranih u vezi sa pandemijom Covida-19, saopćeno je iz ovog udruženja.

– Udruženje BH novinari pozdravlja odluke kriznih štabova i vlada Federacije BiH, Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona o uspostavljanju media poola kao sigurnog i razumnog načina organizovanja konferencija za novinare u ovom kriznom razdoblju. Međutim, istovremeno upozoravamo kako organizovanje press konferencija bez fizičkog prisustva novinara, kao i isključivanje mogućnosti njihovog direktnog dijaloga sa javnim zvaničnicima tokom trajanja konferencije, nužno vodi ka cenzuri, nepotpunom informiranju građana i mogućim političkim manipulacijama određenim informacijama – navodi se u pismu Udruženja BH novinari Instituciji ombudsmena u BiH.

BH novinari pozivaju ovu instituciju da donese nalaz ili preporuku koja će biti poslana navedenim kriznim štabovima, sa ciljem da se donesene naredbe ublaže ili u potpunosti ukinu.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima zatražili su od ombudsmena da se izjasne i u vezi donesene Naredbe o zabrani narušavanja javnog reda i mira izazivanjem panike i nereda na području općine Stari Grad Sarajevo, od 10. aprila ove godine. Pomenutom naredbom zabranjuje se “iznošenje ili prenošenje lažnih vijesti kojima se izaziva panika, ometanje provođenja odluka i mjera općinskih organa i drugih institucija” putem sredstava javnog informisanja, društvenih mreža i drugih komunikacijskih sredstava, sa predviđenim kaznama za potencijalne prekršioce od 1.000 do 9.000 konvertibilnih maraka.

– Ova naredba predstavlja grubi atak na slobodu medija, slobodu izražavanja i pravo pojedinaca na javno iznošenje stavova, te daje nesrazmjerno velika prava i mogućnosti pojedincima, u ovom slučaju osobama iz Općinskog štaba Civilne zaštite Stari Grad Sarajevo, da cenzurišu medije i ograničavaju građanima pravo na slobodu izražavanja putem društvenih mreža. Slična naredba je bila donesena u Republici Srpskoj 6. aprila, ali je stavljena van snage krajem prošle sedmice pod snažnim pritiskom javnosti, profesionalne novinarske zajednice i civilnog sektora – podsjećaju iz BH novinara.

Udruženje BH novinari u narednom periodu provodit će anketu među novinarima i medijima o kršenju prava na slobodu izražavanja i slobodu pristupa javnim informacijama od strane kriznih štabova u Bosni i Hercegovini.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Ombudsmeni: Posvećenost vjerskim slobodama ne smije biti samo deklarativan čin

BH novinari-Neuplaćivanje RTV takse na zajednički račun politička odluka RTRS-a

Marić: Već desetljeće potrošačka košarica izjednačena s dvije prosječne plaće

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo