Ekonomija     | 28.04.2020. 13:34 |

Osigurano 420.000 KM za podršku razvoju biznisa marginaliziranih žena

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 28. aprila (FENA) - USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama i devet jedinica lokalne samouprave iz BiH formirali su zajednički fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih žena. Ukupna vrijednost fonda je oko 420.000 KM, u kojem jednakim iznosom učestvuju, USAID i lokalne zajednice.

Podrška Fonda namijenjena je razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća kao i seoskih domaćinstava žena žrtava nasilja, samohranih majki, nezaposlenih mladih žena mlađih od 35 godina, žena s invaliditetom ili s djetetom s invaliditetom, te žena koje su na neki drugi način marginalizirane, doprinoseći konkurentnosti lokalnih ekonomija i stvaranju mogućnosti za zapošljavanje teško zapošljivih kategorija.

Fond je osnovan početkom 2017. godine, dosad je podržano više od 140 biznisa žena u 18 lokalnih zajednica u ukupnom iznosu od oko 1.220.000 KM.

Kreiranjem Fonda između USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama i lokalnih zajednica nastoje se stvoriti prilike za održivi razvoj preduzetništva marginaliziranih grupa žena, kroz poticanje na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u preduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta.

Direktorica misije USAID za BiH Nancy J. Eslick kaže da nastavljaju sa naporima da osiguraju ekonomske prilike ženama, posebno marginaliziranim ženama.

-Žene često imaju izvrsne ideje za posao, rijetko ih mogu realizirati zbog nedostatka resursa ili drugih ograničenja. USAID radi u partnerstvu sa devet novih lokalnih zajednica na uspostavljanju trećeg ciklusa našeg fonda za pomoć marginaliziranim ženama za razvoj preduzetništva. Udruživanjem sredstava iz tih lokalnih zajednica u BiH uspostavit ćemo fond vrijedan skoro 500.000 KM, da bismo pomogli desetinama žena da pokrenu vlastiti posao - izjavila je.

Dodala je da će, po završetku trećeg ciklusa, USAID osigurati podršku za više od 200 žena u 27 zajednica u BiH.

Fond za podršku razvoju marginaliziranih grupa žena bit će dostupan u devet  zajednica (Bratunac, Čapljina, Gračanica, Jajce, Milići, Modriča, Osmaci, Srebrenik, Vlasenica).

Direktor USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama Jasmin Bešić kaže da taj fond stvara prilike za održivi razvoj preduzetništva marginaliziranih grupa žena, kroz poticanje na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u preduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta.

-Poseban je i po tome što naglasak stavlja na društveno uključivanje žena i brisanje predrasuda da žene nisu u mogućnosti voditi biznise i zapošljavati druge ljude. Osim toga, pružamo i savjetodavnu podršku korisnicama, tokom trajanja ugovora. Vjerujemo da će načelnici prepoznati taj model održivim i da će ga nastaviti koristiti - izjavio je.

Načelnik Općine Jajce Edin Hozan izjavio je da oni odranije provode slične projekte samozapošljavanja njihovih građana, ali da dosad nisu imali poseban fond za podršku razvoju preduzetništva žena.

Izrazio je zahvalnost USAID-u, jer je omogućio Općini Jajce da sudjeluju u kreiranju tog fonda. Dodao je da će fond biti koristan za velik broj stanovnica Jajca, koje će nakon toga moći osigurati bolju egzistenciju za sebe i svoju porodicu.

Načelnik Opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović napomenuo je da ta podrška dolazi u pravo vrijeme, kad su mnoga radna mjesta izgubljena zbog posljedica pandemije virusa COVID-19.

Mlađenović napominje da žene u opštini Bratunac imaju dobre poslovne ideje, da im je potreban samo početni kapital da bi te ideje i realizirale.

-Nakon potpisivanja ugovora, svih devet jedinica lokalne samouprave raspisat će, uz podršku USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama, i javne pozive na koje se mogu prijaviti žene zainteresirane za pokretanje i razvoj svojih biznisa - navodi se.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Upriličen razgovor o potrebi zaštite od svih oblika nasilja za sve društvene skupine

USAID pomaže kompanije u pripremi za ISO certifikaciju 

'Diaspora Invest' - U Tesliću se okupile vodeće mlade kompanije iz cijele zemlje

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'