Ekonomija     | 28.04.2020. 14:46 |

Kovačević: Izmještanje Carinske ispostave Bijeljina bit će uskoro završeno

FENA Dušica Stanojević

BIJELJINA, 28. aprila (FENA) – U Upravi za indirektno oprezivanje u Bosni i Hercegovini (UIO BiH) smatraju da nema osnova za nezadovoljstvo špeditera, zbog preseljenja carinske ispostave na graničnom prijelazu Rača kod Bijeljine na novu lokaciju.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO Ratko Kovačević najavio je za naredne dane preseljenje Carinske ispostave Bijeljina. Pojašnjava da je neophodno da se završe određeni radovi, posebno kada je u pitanju uvezivanje sistema i IT podrška na novoj lokaciji. 

Uvjerava da će biti ispunjeni zahtjevi špeditera u vezi s pojednostavljenjem procedura.

- Nadležni u UIO će izaći u susret i špediterima na način da kamioni koji budu ulazili na granični prijelaz Rača i budu išli na novu lokaciju Carinske ispostave Bijeljina budu upućivani po pojednostavljenom postupku, koji su oni tražili - pojasnio je Kovačević za Fenu.

Prijevoznici u Bijeljini su i danas, na kratko, obustavili rad i svoje nezadovoljstvo izrazli upaljenim kamionskim sirenama, a zbog preseljenja carinske ispostave na graničnom prijelazu Rača na novu lokaciju.

U pismu su ranije naveli da traže obustavu preseljenja carinske ispostave dok traje vanredno stanje u RS zbog pandemije koronavirusa, kao i donošenje mjera kako bi se riješili problemi nastali prelaskom na novu lokaciju carinskog terminala na privatni posjed firme "Perić".

Špediteri smatraju da za preseljenje Carinske ispostave Bijeljina apsolutno nema ekonomske opravdanosti, te su ranije navodili da su znatna materijalna sredstva građana BiH izdvojena za izgradnju carinskog terminala na graničnom prijelazu Rača, a sada će za nove prostorije carinskog terminala plaćati zakupninu privatnom pravnom licu.

I ranije bilo pokušaja da se izmjesti carinski terminal na Rači, ali je to zaustavljeno zbog protesta prijevoznika i špeditera.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

UIO: Prihodi od indirektnih poreza veći za 652 miliona KM

Prihodi od indirektnih poreza veći za 515 miliona KM

UIO: Oduzeta veća količina autodijelova

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo