Svijet     | 28.04.2020. 19:33 |

Rouhani: Iranci bi trebali biti oprezni, ali ne i uplašeni od koronavirusa

FENA Internet

TEHERAN, 28. aprila (FENA) - Iranci bi trebali biti oprezni ali ne i uplašeni od koronavirusa, izjavio je u utorak predsjednik Hassan Rouhani dok njegova zemlja ublažava ograničenja u pokušaju povratka normalnom životu.

Iran je jedna od najteže pogođenih bliskoistočnih zemalja pandemijom novog koronavirusa.

- Pretjerani strah, pretjerana nervoza i pretjerana briga gori su od same korone, i to zaista može otežati ljudske živote i oduzeti ljudima komfor - izjavio je Rouhani, navodi se na zvaničnom predsjedničkom websiteu.

- Istovremeno, međutim, ne bismo trebali biti neoprezni, što znači da ne moramo gajiti pretjeranu brigu i nervozu, i da moramo imati neophodni oprez - kazao je Rouhani.

 Iranci su se vratili u prodavnice, bazare i parkove tokom protekle sedmice dok zemlja ublažava ograničenja radi suzbijanja širenja koronavirusa.

Tražeći balans između zaštite javnog zdravstva i zaštite ekonomije već pogođene američkim sankcijama, vlada se suzdržala od kompletne restrikcije u gradovima, kao u brojnim drugim zemljama.

Zdravstveni zvaničnici upozorili su da bi ublažavanje ograničenja moglo dovesti do novog vala zaraza, a državna televizija u posljednijim je danima objavljivala razgovore s ljudima na ulicama u kojima su oni pitani zašto ne koriste maske i rukavice, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Macron: Francuskoj je potreban 'red, red i red' za suzbijanje nemira

U najvećoj razotkrivenoj prevari u historiji SAD-a ukradeno više od 280 milijardi dolara

Pandemija promijenila živote više od 40 posto Nijemaca

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!