Bosna i Hercegovina     | 29.04.2020. 13:38 |

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS nema zaraženih uposlenika

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 29. aprila (FENA) - U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo nema zaraženih uposlenika, niti medicinskog niti nemedicinskog kadra od koronavirusa - potvrdio je Feni direktor Zavoda za Hitnu pomoć KS Adem Zalihić.

On je naglasio kako je Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo od prvog dana involviran u borbu protiv pandemije koronavirusa, te je on kao direktor Zavoda i član Kriznog štaba KS.

- Hitna pomoć je po prirodi posla u najneposrednijem kontaktu sa ljudima i u njihovim domovima i na terenu i u svojim stacionarnim objektima, tako da smo od samog početka jako brinuli o našim uposlenicima i mislim da smo dobro to uradili - kazao je Zalihić.

Prema njegovim riječima, pored pružanja hitne medicinske pomoći Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS također vrši i prevoz hemodijaliznih pacijenata, njih oko 220 u KS-u.

Zalihić ističe da je situacija sa koronavirusom prilično pod kontrolom.

- Naši uposlenici imaju adekvatnu zaštitu. Napravili smo na samom početku trijažnu ambulantu ispred Zavoda koja nam omogućava da selektiramo, odnosno trijažiramo pacijente koji su eventualno zaraženi koronavirusom. Imamo i termalnu kameru koja bilježi temperaturu pacijenata ali i uposlenika koji dolaze na posao. Niko ne može ući u ustanovu prije nego mu se izmjeri temperatura i uzmu epidemiološki podaci - naglašava Zalihić.

Ispred Hitne pomoć je postavljen i sanitarni tunel kroz koji prolaze svi usposlenici i svi oni koji zbog svoje bolesti dođu u Zavod.

Zalihić navodi da je u izolaciji bilo 20-ak uposlenika iz razloga što su zbog prirode posla bili u nekom neposredom kontaktu sa pozitivnim ljudima na koronavirus.

- Konkretno je bilo pacijenata koje smo reanimirali tokom pandemije, gdje nije bila baš potpuna zaštita jer nismo imali epidemiološki podatak, nekad pacijenti to i prećute, ali sve je prošlo u redu. Ljudi su bili u izolaciji, testirani su i nema pozitivnih slučajeva među uposlenicima - kazao je Zalihić. 

Posebno je istakao da zaposleni u Hitnoj pomoći svoj posao obavljaju u istom kapacitetu i kvantitetu i kvalitetu usluga pružanja hitne medicinske pomoći kao što su radili i prije pandemije koronavirusa.

- Pacijenti imaju pravo na uslugu kada je u pitanju hitna medicinska pomoć, kako za vrijeme pandemije, tako i mimo nje. Nema nikakve razlike - kazao je Zalihić.

On je izrazio veliku zahvalnost građanima Kantona Sarajevo "na vrlo striktnoj i discipliniranoj angažiranosti tokom pandemije".

- Socijalne distance bi se i dalje trebale poštovati, kretanje umanjiiti koliko se može jer trebamo pokušati biti odgovorni. Nikome nije drago da propisuje ove mjere, ali to je jedini način da pokušamo da širenje virusa svedemo na najmanju moguću mjeru. Ne trebamo se opuštati previše da ne dođe do neke eksplozije virusa u KS-u - poručio je direktor Zavoda za Hitnu pomoć KS Adem Zalihić u razgovoru za Fenu. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Stanić: Povećan priliv pacijenata sa tegobama koje se mogu dovesti u vezu sa zagađenim zrakom

Punkt Hitne pomoći Stari Grad - U hitnim slučajevima borba s vremenom najbitnija

Zalihić: Situacija u Novom Pazaru je ozbiljna, neuporedivo teža nego u BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu