Ekonomija     | 29.04.2020. 14:46 |

Više od 10.000 klijenata mikrokreditnih organizacija u BiH traži odgodu plaćanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. aprila (FENA) - Udruženje mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini (AMFI) objavilo je da kontinuirano prati rad svojih članica i da redovno komuniciraju sa regulatornim agencijama, a trenutno ne raspolažu informacijama o naplati dodatnih kamatnih stopa korisnicima mikrokredita o čemu se govorilo u javnosti posljednjih dana.  

- Nakon što su se ove informacije pojavile u javnosti, pokrenuli smo aktivnosti provjere navoda. Naglašavamo da se AMFI protivi bilo kakvom djelovanju mikrokreditnih organizacija suprotno odlukama agencija za bankarstvo FBiH i RS, koje nisu u interesu klijenta i nanose štetu cijelom sektoru. Članice AMFI-ja  i AMFI vrlo dobronamjerno prihvaju sve sugestija i kritike prema kojima ćemo promtno djelovati gdje god se iste činjenično utvrde - predsjednica AMFI kazala je Elma Zukić.

Po njenim riječima, mikrokreditnim organizacijama u BiH do 24. aprila ove godine obratila su se 10.863 klijenta za primjenu nekih od mjera odgode plaćanja mikrokredita kao mjere podrške za prevazilaženje negativnih efekata pandemije COVID-19.

Do sada je odobreno 8.008 zahtjeva klijenata, što predstavlja oko 74 posto svih pristiglih zahtjeva, što se kontinuirano i užurbano svakodnevno implementira.

Iz AMFI-ja podsjećaju da u skladu sa  odlukama agencija za bankarstvo FBiH i RS, mikrokreditne organizacije provode mjere na ublažavanju posljedica virusnog oboljenja COVID 19, nastojeći svakom klijentu pristupiti individualno s ciljem iznalaženja optimalnog rješenja u prevazilaženju poteškoća sa otplatom mikrokredita, ali i omogućiti podršku u prevazilaženju problema sa likvidnošću onih klijenata i djelatnosti koje i u vanrednim oklnostima nastavljaju sa poslovanjem. 

Sve mikrokreditne organizacije u BiH su, u skladu sa odlukama agencija za bankarstvo FBiH i RS, svojim klijentima ponudile mogućnost moratorija na otplatu mikrokredita, reprogramiranje i refinansiranje uz mogućnost grace perioda i različite modalitete tretiranja kamatnih stopa te perioda produženja otplate, saopćeno je iz udruženja AMFI.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Odgođeno ovogodišnje izdanje međunarodnog sajma ekologije "EKOBIS"

Odgođen veliki hercegovački derbi

Odgođena promocija knjige 'Bokeljski zagovori'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana