Bosna i Hercegovina     | 29.04.2020. 16:25 |

Kadeti OSBiH u inostranstvu i u BiH dobrog su zdravstvenog stanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. aprila (FENA) - Kadeti Oružanih snaga BiH (OSBiH) koji se nalaze na školovanju u inostranstvu i u Bosni i Hercegovini dobrog su zdravstvenog stanja.

Saopćeno je to iz Ministarstva odbrane BiH (MOBiH), a u kontekstu s novonastalom vanrednom situacijom na globalnom nivou uzrokovanom širenjem virusa korona (COVID-19).

Trenutno su u inostranstvu bh. kadeti na vojnim akademijama Grčke, Hrvatske, Italije, Nјemačke, Sjedinjenih Američkih Država, kao i dva kadeta koji su ostali na Vojnoj akademiji Republike Srbije, a kadeti iz Turske su doputovali u Bosnu i Hercegovinu. 

U BiH se nalaze kadeti koji su na školovanju u Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, te kadeti na školovanju u Austriji. Njjihov povratak u Austriju planiran je za 2. maj.

Kadetkinja koja se školovala u Velikoj Britaniji je nakon  završenog  obaveznog karantina u dobrom zdravstvenom stanju i nalazi se kod kuće. Sa njom će biti potpisan ugovor o prijemu u profesionalnu vojnu službu u početnom činu potporučnik.

Na prijedlog  Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine,  a u punoj saradnji sa MO Republike Turske i vojnog atašea BiH u Turskoj, Vijeće ministara BiH je na sjednici održanoj 21. aprila, donijelo Odluku o odobravanju repatrijacije 71 kadeta, jedne profesionalne vojne osobe OSBiH na školovanju u Turskoj i dva roditelja kadeta u Turskoj, ukupno 74 osobe.

Povratak je realizovan na relaciji Istanbul-Sarajevo 28. aprila.

Sve 74 osobe su nakon provedenih obaveznih radnji, propisanih naredbama i uputstvima koje su izdane od  nadležnih organa institucija Bosne i Hercegovine, a koje su vezane za ulazak u BiH,  kao i pridražavanja svih mjera zaštite vezanih za sprječavanje širenja zaraze virusom COVID-19, upućeni na petnaestodnevnu kućnu samoizolaciju.

Spomenutim kadetima nastava je omogućena na online platformi.

Na osnovu zvaničnog dopisa Ambasade Republike Austrije, 4. maja će biti nastavljena međunarodna obuka kadeta na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Viner Nojštadu i Beču.

MOBiH je obavijestilo sve kadete o nastavku školovanja, organizovalo prijevoz do Austrije i izvršlo testiranje svih kadeta na virus COVID-19.

U kasarni "Rajlovac" danas su testirani kadeti na virus COVID-19, kao i dva vozača iz OSBiH koji će ih prevesti do austrijske granice.

Kadeti se u Austriju vraćaju 2. maja sa polaskom u 7 sati ispred zgrade MOBiH u Sarajevu, saopćeno je iz ovog ministarstva.

MOBiH izražava zahvalnost zaposlenim iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo za saradnju i profesionalnost.

Istovremeno, MOBiH izražava zahvalnost za pomoć i saradnju - Ministarstvu vanjskih poslova BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, Graničnoj policiji BiH, JP „Međunarodni Aerodrom Sarajevo“ d.o.o. Sarajevo, Federalnom ministarstvu zdravlja, Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, te drugim nadležnim entitetskim epidemiološkim i zdravstvenim službama, kao i partnerskim zemljama u kojima se školuju naši kadeti, navodi se u saopćenju.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Položeno cvijeće na Kovačima u okviru obilježavanja 32. godišnjice formiranja Armije RBiH 

Pripadnici Oružanih snaga BiH kreću u potragu za nestalim Dragom Tanaskovićem

NATO podržava kontinuiranu obuku Oružanih snaga BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'