Kultura     | 30.04.2020. 10:04 |

HKD Napredak upriličio online izložbu grafika Virgilija Nevjestića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. aprila (FENA) - HKD Napredak - Glavna podružnica Tuzla, u suradnji s Franjevačkim samostanom u Tuzli, upriličio je online izložbu grafika Virgilija Nevjestića.

Izložba, koja nosi naziv "Hommage Virgiliju Nevjestiću", realizirana je u suradnji sa obitelji Nevjestić i Franjevačkim muzejom i galerijom Gorica Livno.

Nažalost, zbog trenutačnoga stanja sa pandemijom koronavirusa, izložba nije mogla biti otvorena za javnost u klasičnome smislu, ali za sve zainteresirane tuzlanski Napredak i Franjevački samostan su pripremili virtualno razgledavanje putem društvenih platformi YouTube i Flickr.

Izložbu je moguće pogledati na linkovima https://www.youtube.com/watch?v=Jx2IcPBEHLQ i https://www.flickr.com/photos/hkdnapredaktuzla/albums.

Nevjestić je grafičar, slikar i pjesnik impresivne biografije rođen u Hercegovini, u selu Kolo kod Tomislavgrada 1935. koji je 1963. diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godine 1967. sudjeluje na 5. bienalu grafike mladih u Parizu i taj će grad odabrati za mjesto u kojemu će živjeti, raditi i djelovati narednih 40 godina.

Od Ministarstva kulture Francuske dobit će atelje na Montparnasseu u kojem će vrijedno i predano raditi do svoje smrti. Ubrzo počinje izlagati po različitim galerijama u gradu, a nakon prve samostalne izložbe 1972. bit će proglašen najboljim grafičarom u Parizu. Nekoliko godina poslije počet će raditi na Francuskom institutu za restauraciju umjetničkih djela, a ubrzo će postati i voditelj instituta. Nevjestić je umro 25. kolovoza 2009. u Parizu, saopćili su organizatori.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'