Bosna i Hercegovina     | 30.04.2020. 12:42 |

Bjelica-Prutina i Kavalec o značaju transparentnosti rada CIK-a BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. aprila (FENA) - Od danas, nakon testnog perioda, javnost u Bosni i Hercegovini može pratiti sjednice Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) putem live streaminga na Internet stranici www.izbori.ba.

Rezultat je to saradnje Centralne izborne komisije BiH i Misije OSCE-a u BiH.

Tim povodom, predsjednica CIK-a BiH Vanja Bjelica-Prutina i šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasadorica Kathleen Kavalec oglasile su izjavama za medije, istaknuvši značaj transparentnosti rada CIK-a i izbornog procesa. 

- Izuzetno mi je zadovoljstvo da danas, kao predsjednica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine,  mogu saopćiti da zahvaljujući podršci Misije OSCE-a u BiH, javnost ima mogućnost pratiti sjednice CIK-a BiH uživo, putem live streaminga - kazala je Bjelica-Prutina.

Podsjetila je da su sjednice Centralne izborne komisije BiH javne, navodeći da će od danas to one zaista i biti u pravom smislu te riječi, te da je to posebno značajno u aktualnoj situaciji kada, s jedne strane su na snazi mjere nadležnih organa zbog epidemije COVID-19, a s druge strane CIK BiH provodi značajne aktivnosti koje prethode rapisivanju izbora u BiH.

- Želja nam je da na ovaj način povećamo transparentnost u radu i da javnost ima direktan uvid u rad CIK-a BiH i sve odluke koje donosi. Vjerujem da će to dobiti pozitivne ocjene u javnom prostoru i pozicionirati CIKBiH tamo gdje i treba biti, a to je na mjestu ključne institucija za organizaciju i provedbu demokratskih izbora - istaknula je predsjednica CIK-a.

Posebno je zahvalila ambasadorici Kavalec i Misiji OSCE-a u BiH "koja je, kao i mnogo puta do sada, bila partner Centralnoj izbornoj komisiji BiH u realizaciji konkretnih projekata".

- Vjerujem da će se naša uspješna saradnja nastaviti. Koristim priliku da saopćim da je CiKBiH aktivirala službeni nalog na internetskoj društvenoj mreži Twitter https://twitter.com/IZBORI_BA . Pratite nas i saznajte vijesti o izborima u BiH i svijetu - dodala je Bjelica-Prutina. 

Istovremeno, ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini naglasila je značaj transparentnosti izbornog procesa.

- Prepoznajući činjenicu da je povjerenje građana u demokratske insititucije u BiH veoma nisko, Misija OSCE-a u BiH nastavlja sa podrškom naporima Centralne izborne komisije da svoj rad učini transparentnijim i pristupačnijim javnosti - potcrtala je Kavalec.

Precizirala je da će uvođenjem prakse prenosa sjednica CIK-a BiH uživo, putem YouTube kanala CIK-a, koji je dostupan na web stranici CIK-a BiH, mediji i šira javnost  imati uvid u način rada i donošenja odluka jedne od najvažnijih demokratskih institucija u BiH.

- Na ovaj način Centralna izborna komisija, uz podrsku Misije OSCE-a u BiH, implementira i jednu od veoma važnih preporuka OSCE/ODIHR-a o otvaranju sjednica CIK-a za javnost i medije. Misija OSCE-a u BiH će i dalje podržavati rad Centralne izborne komisije i podupirati napore izborne administracije i drugih institucija da, u cilju ostvarivanja veće transparentnosti, učine svoj rad vidljivim javnosti - poručila je ambasadorica Kavalec, saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a.                                                                                  

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

OSCE BiH: Nema više vremena za gubljenje u provedbi reformi

Ambasadorica Savić: Ohrabrujuće poruke za BiH iz sjedišta OSCE-a

Dosljedna upotreba obavještajnih podataka u krivičnom postupku u fokusu OSCE-ove radionice

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo