Bosna i Hercegovina     | 01.05.2020. 09:28 |

Zabrana kretanja u RS-u za vrijeme prvomajskih praznika

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 1.maja (FENA) – U Republici Srpskoj (RS) danas od 12 sati počinje prošireni policijski sat, koji će trajati za prvomajske praznike, s ciljem sprečavanja širenja bolesti izazvane koronavirusom.

Zabrana kretanja bit će na snazi tri dana, odnosno  1., 2. i 3. maja,  od 12 do pet sati ujutro.

Štab za vanredne situacije u RS produžio je i primjenu zaključka o zabrani kretanja svim osobama van mjesta njihovog prebivališta/boravišta od subote u 12 do nedjelje u 18 sati.

Dozvoljeno je jednosatno kretanje djeci sa smetnjama u razvoju u pratnji roditelja, staratelja ili druge osobe, uz obavezno nošenje maske i rukavica, u periodu od 17 do 18 sati, 1., 2. i 3. maja.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač rekao je da se  policijskim satom pokušavaju spriječiti tradicionalna prvomajska druženja, kako ne bi došlo do većeg broja zaraženih osoba.

-Neće biti tolerancije za prvomajske praznike – rekao je on i istakao da građani na javnim površinama i na svojim radim mjestima moraju da nose zaštitnu opremu.

Predviđene su kazne od 100 do 300 KM, ako se ne poštuju vanredne mjere kojima je naloženo korištenje lične zaštitne opreme, pridržavanje fizičke distance ili drugih mjere na javnim i radnim mjestima, čiji je cilj sprečavanje ili suzbijanje zaraznih bolesti.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo