Bosna i Hercegovina     | 01.05.2020. 13:59 |

Ministarstvo sigurnosti BiH - Postupili smo u skladu sa zakonom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. maja (FENA) - Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, odnosno ministrica Bisera Turkoviću upoznala je jučer Ministarstvo sigurnosti BiH s notom koju je dobila od Ambasade Ruske Federacije, kojom se traži dozvola ulaska na teritoriju BiH za 24 člana medicinskog tima i pet specijaliziranih vojnih ABHO vozila za dekontaminaciju i dezinfekciju, koji bi na osnovu zahtjeva predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH Dragana Čovića, trebali pružiti pomoć bolnici u Mostaru.

To je danas saopćilo Ministarstvo sigurnosti BiH, navodeći da to čini povodom novonastale situacije i različitih medijskih komentara zbog najave ulaska vojno-sanitetskog konvoja iz Ruske Federacije u BiH.

- Navedeno vam dostavljamo na dalje postupanje, u skladu sa vašim nadležnostima... - navedeno je u aktu MVP-a.

 Akt je označen vrlo hitno. Odmah po njegovom prijemu, ministri Fahrudin  Radončić i ministar odbrane Sifet Podžić su obavili usmene konsultacije. Ministar Podžić je Radončiću proslijedio i prvu verziju mišljenja Ministarstva odbrane. To je mišljenje nešto kasnije - u izmijenjenoj tekstulanoj formi, ali potpuno istog značenja da je u pitanju vojna formacija i da se o tome jedino može izjasniti Predsjedništvo BiH - upućeno prema Ministarstvu vanjskih poslova i prema Ministarstvu sigurnosti BiH.

Već na osnovu prve verzije mišljenja Ministarstva odbrane BiH, Ministarstvo sigurnosti je uputilo akt ministrici Turković i sugerisalo joj da se o svemu hitno upozna Predsjedništvo BiH.

- Iz Radončičevog pisma ministrici Turković, koje dostavljamo na uvid javnosti, potpuno je jasno da se Ministarstvo sigurnosti BiH nije miješalo u nadležnosti Ministarstva odbrane BiH, jer to, uostalom, nije moguće ni po zakonu - citat je iz saopćenja Ministarstva sigurnosti.

Ministarstvo sigurnosti BiH je prihvatilo mišljenje Ministarstva odbrane BiH te iz tih razloga nije, kao ovlašteni predlagač kada je prelazak granice u pitanju, ni zatražilo hitnu sjednicu Vijeća ministara BiH. Također, ministar sigurnosti nije dao uputu Graničnoj policiji da propusti vojno-sanitetski konvoj na granici, već je sve otišlo u nadležnost Predsjedništva BiH.

Ministrica Turković se kao zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova koja je zaprimila diplomatsku notu, jedina mogla obratiti Predsjedništvu BiH nakon dobijanja odgovora iz Ministarstva odbrane i Ministarstva sigurnosti BiH.

- Činjenica da nam je gospođa Turković uputila akt na postupanje i da su oba ministarstva praktično odbila opciju prelaska ruskog vojno - sanitetskog konvoja preko granice BiH, ne govori ni o kakvom izbjegavanju u vršenju naših odgovornosti ili straha od toga, već o našem punom poštivanju institucija BiH, njihovih jasnih zakonskih nadležnosti i odgovornosti - saopćilo je Ministarstvo sigurnosti BiH.

 

                            

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ukrajina tvrdi da nedovoljna zračna odbrana omogućava ruske napade

Stotine kuća i parcela poplavljeno u ruskoj oblasti Kurgan

Ruski vojni sud osudio čovjeka na 14 godina zatvora zbog saradnje s Ukrajinom

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana