Stranačke aktivnosti     | 03.05.2020. 09:09 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Naša stranka: Sloboda medija garant je slobode svih nas    

Povodom Svjetskog dana slobode medija oglasio se Klub zastupnika Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH:

Drage novinarke i novinari,

Jako je nezgodno s pozicije političarki i političara danas vam čestitati ovaj dan, Svjetski dan slobode medija, jer politika danas najviše radi na tome da mediji ne budu slobodni. S druge strane, ponosnim nas čini to što pripadamo političkoj opciji koja se bezrezervno zalaže za slobodu govora i mišljenja.

Kad su mediji u pitanju, spomenut ćemo samo da je Državni parlament usvojio inicijativu našeg zastupnika Damira Arnauta kojom se sugeriše vladama i skupštinama entiteta i Brčko Distrikta da usvoje izmjene i dopune Zakona o zaštiti od klevete tako da se u iste inkorporiraju različiti standardi prihvatljivosti, tolerancije te dokazivanja kada je u pitanju navodna kleveta protiv javnih ličnosti u odnosu na privatne osobe, a u skladu sa sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava. Mi ćemo, kao Klub zastupnica i zastupnika Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, tražiti da se to što prije inkorporira u postojeću legislativu u Federaciji BiH. To radimo jer znamo da su te tužbe najčešće samo sredstvo pritiska na novinare a ne potraga za pravdom. Tome u prilog ide i činjenica da su Reporteri bez granica u izvještaju za BiH za 2020. godinu identifikovali tužbe za klevetu od strane političara protiv medija kao jedan od ključnih pritisaka i problema za slobodu medija u BiH.

Važnost uloge slobodnih medija posebno se pokazala u vrijeme pandemije. Unatoč pritiscima koje novinari trpe, od smanjivanja primanja, prijetnje otkazima, do različitih pokušaja cenzure i sistemskog nametanja autocenzure, možemo reći da smo izuzetno dobro informisani. Otkrivaju se afere koje će, nadamo se, imati i svoje sudske epiloge i ono što primjećujemo je da je taj rad probio granice profesionalne odgovornosti te ušao i u sferu građanske hrabrosti. Dakle, novinari danas nisu samo ljudi dužni da informišu javnost, neki od njih su svojim ponašanjem i zalaganjem za javno dobro nama postali i orijentiri. Želimo da bude što više takvih, a ovaj dan je prigodan da im se na tom zahvalimo i u ime Naše stranke.

ODJEL ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU NAŠA STRANKA

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke Zenica

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana