Svijet     | 03.05.2020. 12:12 |

Iran planira ponovo otvoriti džamije i škole u manje rizičnim područjima

FENA Internet

TEHERAN, 3. maja (FENA) - Iran planira ponovo otvoriti džamije i škole u područjima koja su označena kao manje rizična za širenje koronavirusa dok vlada predsjednika Hassana Rouhanija počinje ublažavati mjere izdate za sprečavanje epidemije koronavirusa.

Džamije su zatvorene, a vjerska okupljanja zabranjena od sredine marta, kako se epidemija širila u najteže pogođenoj zemlji na Bliskom istoku. Iranci su se okrenuli dostavama hrane za vrijeme svetog muslimanskog mjeseca posta, ramazana, javlja agencija Reuters.

- Džamije će BITI ponovo otvorene u 132 grada sa malim rizikom ili "bijelim gradovima" od ponedjeljka. Džume petkom ponovo će se početi održavati i u tim područjima... Međutim, svi ovi koraci poduzeti će se poštujući zdravstvene protokole - rekao je Rouhani u televizijskom obraćanju.

Iransko ministarstvo zdravstva podijelilo je zemlju na bijela, žuta i crvena područja na osnovu broja zaraženih i umrlih od COVID-19.

Iran je već ukinuo zabranu putovanja između gradovima, a veliki tržni centri započeli su s radom uprkos upozorenjima nekih zdravstvenih službenika o novom valu zaraza.

Zatvaranje škola i univerziteta je i dalje na snazi, a kulturna i sportska okupljanja su i dalje zabranjena, iako je Rouhani rekao da je plan da se neke škole uskoro ponovo otvore.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu