Bosna i Hercegovina     | 03.05.2020. 13:36 |

BPK - Jedna osoba pozitivna na koronavirus, ostale izliječene

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 3. maja (FENA) – Epidemiološka situacija na području Bosanskopodrinjskog kantona je zadovoljavajuća i nema novozaraženih osoba koronavirusom – potvrdila je Feni direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK-a dr. Medina Bičo.

Dodala je da su gotovo sve osobe, koje su bile pozitivne na COVID-19, izliječene.

- Trenutno je u BPK Goražde samo jedna osoba pozitivna na koronavirus, dobrog je općeg zdravstvenog stanja i bez simptoma bolesti. Dosad je od COVID-19 oporavljena 21 osoba, a trenutno se pod zdravstvenim nadzorom u ovom kantonu 28 osoba. Jučer je testirano 20 osoba i svi rezultati su negativni – pojasnila je Bičo.

Istakla je da je na području BPK dosad testirano na koronavirus 1.108 osoba. 

- Svakodnevno se vrše testiranja, a evidentan je povećan broj dolazaka iz inostranstva. Imamo osobe koje dolaze iz Njemačke, Italije, Francuske, Švicarske, Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja tako da je nužan dodatni oprez kako se ne bi pojavilo novo žarište. Sve te osobe testiraju se odmah po dolasku, idu u kućnu izolaciju pod zdravstveni nadzor i testiranje se ponavlja 12 dana kasnije – istakla je ona te dodala da se nastavljaju i testiranja ostalih osoba. 

Osobe koje imaju bilo kakve respiratorne simptome testiraju se u COVID ambulanti, takođe testiraju se i sve osobe koje su po prirodi svog posla izložene riziku poput uposlenih u trgovinama, dostavljača hrane u ugostiteljskim objektima, poštara, policije i drugih.

- Ništa ne smijemo  prepustiti slučaju kako ne bi došlo do pogoršanja trenutno stabilne epidemiološke situacije u ovom kantonu – naglasila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.   

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo