Bosna i Hercegovina     | 03.05.2020. 14:52 |

Babić: Dužnost nam je da ne zaboravimo borce koji su odbranili Visoko od zla

FENA Saopćenje

VISOKO, 3. maja (FENA) - Gradonačelnica Visokog Amra Babić, predsjedavajući Gradskog vijeća Visoko Bajro Fejzić i predstavnici boračkih udruženja obilježili su Dan otpora agresiji - 3. maj na području grada Visokog, polaganjem cvijeća na Spomen kosturnici borcima NOR-a, Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima i Trgu žrtava genocida u Srebrenici.

Zbog pandemije koronavirusa i vanrednog stanja, taj značajan dan u historiji grada Visokog ove godine obilježen je skromnije nego prethodnih godina.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, prije 28 godina - 3. maja 1992. godine, na Visoko su pale prve granate i odnijele prve civilne žrtve rata.

- Visoko je izgubilo 314 sinova na branicima grada i države. Petorica najmlađih bili su maloljetni u trenutku pogibije, petorica su bili sinovi jedinci. Uz sve i 127 civilnih žrtava, posebno 38 djece - navodi se.

Kako se ističe, štete u privredi procijenjene su na oko 200 miliona eura. U tom periodu Visoko je pružilo utočište i primilo više od 14.500 raseljenih osoba. Ratna bolnica primila je više od 5.000 pacijenata. Visočani su dobrovoljno, putem Crvenog krsta, dali više od  5.500 doza krvi.

- Naša je dužnost da se, u ovim teškim vremenima, sjetimo i nikad ne zaboravimo hrabre borce koji su odbranili Visoko od zla, pružili otpor agresorskim snagama. Neka njihova borba, snaga i istrajnost budu primjer nama i generacijama koje dolaze - poručila je gradonačelnica Visokog Amra Babić, saopćeno je iz Grada Visoko. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

JOB 'Unija veterana' Visoko domaćin obilježavanja Dana Armije R BiH

Ministar Šabani i gradonačelnik Ganić: Podrška razvojnim projektima u Visokom

Odbori u Federalnom parlamentu predlažu rješenja za deblokadu računa Agencije za privatizaciju FBiH

Promo

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel  

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'