Kultura     | 04.05.2020. 13:35 |

Za Nacionalni dan Perzijskog zaljeva digitalizirana knjiga putopisca Al-Farisija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. maja (FENA) - Iranski nacionalni muzej je povodom Nacionalnog dana Perzijskog zaljeva predstavio digitaliziranu kopiju knjige “Al-Masaalik wa Al-Mamaalikˮ ("Upravljanje carstvom") koju je napisao Ebu Ishak Ibrahim ibn Muhammed al-Farisi al-Istakhri, putopisac iz 10. stoljeća.

Digitaliziranu kopiju knjige "Upravljanje carstvom“, zainteresirani mogu preuzeti na linku: irannationalmuseum.ir/Persian-Gulf/masalek%20and%20mamalek.html?fbclid=IwAR3Nf7fO2_ReEiYYJzRcLa5nOOJbMeceq-YnQlbofMIC-KL86Zmg9uXseAk


Iz Iranskog kulturnog centra u Sarajevu ističu da je knjiga prepoznata kao “Memory of the Worldˮ od UNESCO-a 2015. godine.

Za opis tog remek-djela, UNESCO je na svom web sajtu zabilježio: “Al-Masaalik wa Al-Mamaalikˮ je jedna od najvažnijih geografskih knjiga iz 4. stoljeća po Hidžri, ili 10. st. n.e. koja predstavlja tačan opis  društveno-ekonomskih, kulturnih i političkih uslova islamskih zemalja, od Indije do Afrike, sa dodatim kartama".

Inače, Nacionalni dan Perzijskog zaljeva se u Iranu obilježava drugog mjeseca u iranskom kalendaru, a obično se poklapa sa aprilom gregorijanskog kalendara, a pamti historiju, ime i značaj Perzijskog zaljeva.

Taj datum se podudara sa godišnjicom kada je pod vođstvom Abbasa I perzijska vojska uspješno pobijedila portugalsku okupaciju i kada je portugalska mornarica napustila moreuz Hormuz (1622).

U Perzijsko-portugalskom ratu 1602. godine, naredbom Abbasa I, perzijska armija pod komandom Imam Quli Khana, upravljala je protjerivanju Portugalaca iz Bahreina. U 1612., Portugalsko carstvo zauzima grad Gamrun i mijenja ime u Comorao. Skoro dvije godine nakon toga (1615.) Comorao biva zauzet od strane Abbasa Velikog, nakon mornaričke bitke sa Portugalcima i mijenja ime u Bandar-e Abbas, ili “Port of Abbasˮ.

Godine 1622. uz pomoć četiri engleska broda, šah Abbas i Perzijanci su ponovo zauzeli Hormoz od Portugalaca u osvajanju Ormuza (1622.).

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Iran upozorio na 'humanitarnu krizu bez presedana' u Pojasu Gaze

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo