Svijet     | 04.05.2020. 14:12 |

Talibani izvršili napad na vojni centar u Afganistanu

FENA Internet

KABUL, 4. maja (FENA) - Talibani su u ponedjeljak preuzeli odgovornost za napad na vojni centar u južnoj pokrajini Helmand u Afganistanu, gdje je bilo smješteno najmanje 150 pripadnika afganistanske vojske i obavještajne agencije.

Bombaški napad izveden je u nedjelju navečer, kazali su vladini zvaničnici i talibani, prenio je Reuters.

- Deseci pripadnika neprijateljskih snaga ubijeni su i ranjeni u napadu - rekao je u izjavi glasnogovornik talibana Qari Yousuf Ahmedi.

Ministarstvo odbrane potvrdilo je napad i navelo da je jedan pripadnik vojske ranjen.

Afganistanske snage su u posljednja dva mjeseca pretrpjele teške udarce širom zemlje. Talas nasilja predstavlja ozbiljnu prijetnju krhkom mirovnom sporazumu između Sjedinjenih Država i talibana, potpisanom u februaru, jer je afganistanska vojska primorana boriti se protiv ohrabrenih talibana s manje američke podrške.

Obavještajni zvaničnik koji je preživio napad na vojni centar rekao je Reutersu da su militanti detonirali kamionsku bombu u blizini objekta Nacionalne uprave za sigurnost (NDS).

Želio je ostati anoniman zbog osjetljivosti situcije. Rekao je da je pomogao izvući najmanje 18 tijela s mjesta eksplozije u nedjelju navečer.

U drugom incidentu, kako je saopćila policija u jugoistočnoj pokrajini Paktika je najmanje 20 ljudi ranjeno kada su talibanski borci u nedjelju navečer bacili ručnu bombu na džamiju u okrugu Khayerkot.

Sjedinjene Države  su zabilježile porast napada talibana na afganistanske snage u martu nakon potpisivanja mirovnog sporazuma s pobunjeničkom grupom, objavio je prošle sedmice vladin ured za nadzor sporazuma, što je suprotno nadama da će mirovni sporazum dovesti do smanjenja nasilja u ratom razorenoj zemlji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Dvojica vodećih generala okrivili Bidenovu administraciju za haotično povlačenje iz Afganistana

Najmanje osam poginulih u pakistanskim zračnim napadima u Afganistanu

UN: Talibani ograničavaju neudanim ženama pristup poslu i putovanjima

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana