Bosna i Hercegovina     | 04.05.2020. 16:53 |

Dodik: Iskazano opredjeljenje za kandidatski status BiH (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 4. maja (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je da je danas u zgradi Predsjedništva BiH održan "neformalni" sastanak radne grupe o putu BiH ka Evropskoj uniji u Predsjedništvu BiH kojem nisu prisustvovali predstavnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u bh. institucijama.

Dodik tvrdi da su u pismu naveli da Predsjedništvo BiH nije nadležno za evropske integracije te da je poseban problem izborni zakon, kao i izbor Željka Komšića kao hrvatskog člana Predsjedništva BiH što je navedeno i u pismu HDZ-a koje potpisuje predsjednik Dragan Čović upućenom predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću.

Potrebno je bilo razmotriti danas, dodaje Dodik, okvir i načelo za evropske integracije u svjetlu činjenice da se 6. maja održava samit u Zagrebu kada će na videokonferenciji šefovi država ili vlada država članica Evropske unije i zapadnog Balkana razmatrati stanje procesa evropskih integracija.

Na današnjem sastanku iskazano je opredjeljenje da se što prije dođe do kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji svjesni činjenice da je metodologija pristupa promijenjena odnosno da nema više  36 poglavlja nego šest oblasti u kojima je promijenjena dinamika koja podrazumijeva da kada se sve ispregovara može se ponovo vratiti na početak.

- BiH ulazi u potpuno nepovoljniji proces nego što je to slučaj za neke druge zemlje koje su već završile proces pristupanja ili Srbija i Crna Gora koje su u postupku starog mehanizma pridruživanja EU - dodao je Dodik.

Potvrdio je da je Evropska unija jedan od prioriteta BiH i dodao da su učesnici sastanka tragali za rješenjem pitanja kako bi se što prije došlo do kandidatskog statusa poput rješenja pitanja izbornog zakonodavstva što je, tvrdi, dodatno usložnjeno zbog nelegitimnog izbora novih članova Centralne izborne komisije (CIK).

Dodao je da je na sastanku razgovarano i o javnim nabavkama što je problem već godinama u BiH i zakon koji je, kaže Dodik, nametnuo visoki predstavnik u BiH.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u dogovoru s predstavnicima iz Evropske unije, dogovorilo je formiranje političke radne grupe s ciljem pokretanja reformskih procesa u BiH i realizacije 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Pogledajte http://fena.ba/video/4430/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/19UqWyyFPa6VemTDZeb_BFOVt77XvlLs6?usp=sharing

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

SDA - Dodik prijeti Bošnjacima kao što je prijetio Karadžić

Dodik od Vučića zatražio podršku za poteze koje Republika Srpska planira poduzeti

Hadrović: Dodik se 'zaigrao' misleći da ga američke sankcije nikada neće sustići i staviti u kut

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'