Svijet     | 04.05.2020. 20:43 |

Konferencija Globalni odgovor na pandemiju - Prikupljeno 7,4 milijarde eura

FENA Internet

BRISEL, 4. maja (FENA) - Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen saopćila je da je na današnjoj konferenciji Globalni odgovor na pandemiju koronavirusa prikupljeno ukupno 7,4 milijarde eura za podršku razvoju lijeka i vakcine protiv COVID-19.

- Svijet je danas pokazao da je ujedinjen u borbi protiv koronavirusa. Učesnici su obećali donirati ukupno 7,4 milijarde eura za potrebe razvoja dijagnostike, liječenja i vakcine protiv COVID-19 - kazala je Von der Leyen, javlja Anadolija.

Ističući kako je pokrenuta neviđena saradnja na globalnom planu, Von der Leyen je izrazila veliku zahvalnost naučnicima i istraživačima koji tragaju za rješenjem problema pandemije.

Riječ je o skupu kojeg je Evropska komisija organizirala danas putem video konferencije s ciljem prikupljanja 7,5 milijardi eura.

Konferencija je organizirana u skladu s apelom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i zaključcima samita G-20 od 26. marta, a učesnicima se video porukom obratio i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je kazao da vakcina treba biti vlasništvo cijelog čovječanstva, a da će Turska iznos svoje donacije saopćiti do 23. maja.

Učesnicima se obratio i francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je također govorio o važnosti napora da buduća vakcina bude dostupačna svima u svijetu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da je današnja konferencija momenat nade u kojem se lideri mogu fokusirati na stvarnu multilateralnu saradnju i mimo pandemije.

Evropska unija je obećala milijardu eura, dok je Francuska obećala donaciju od 500 miliona eura, a Njemačka 525 miliona eura za potrebe razvoja lijeka i vakcine za COVID-19.

Među ostalim donatorima su Japan koji je obećao 762 miliona eura, Kanada 551 milion, Saudijska Arabija 457 miliona, Velika Britanija 441 milion, Švicarska 350 miliona, Meksiko 274 miliona i Austrija sa 205 miliona eura.

U narednim danima se očekuje povećanje prikupljene sume novca, a konferenciju je podržala većina zemalja svijeta, izuzev SAD-a koji nije učestvovao.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!