Magazin     | 05.05.2020. 08:10 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 5. svibnja (FENA) -

- 1813. Rođen Soren Kierkegaard, danski filozof, teolog, književnik i utemeljitelj egzistencijalizma. Tvrdio je da je jedina stvarnost egzistencija pojedinca.

- 1818. Rođen Karl Marx, utjecajan njemački filozof, politički ekonomist, te revolucionar, osnivač Međunarodnog saveza radnika ili Prve Internacionale. Iako je doktorirao filozofiju, puno se više bavio političkom aktivnošću i spisateljskom djelatnošću, a posebno ekonomijom.

- 1891. U New Yorku otvorena glazbena dvorana, danas poznata kao Carnegie Hall. Jedno od najpoznatijih glazbenih zdanja u svijetu nazvano je po Andrewu Carnegieu koji je platio njenu izgradnju. U svojoj dugoj povijesti Carnegie Hall je, počevši već od samog otvaranja, ugostio sva najistaknutija imena svjetske glazbe.

- 1949. Potpisivanjem Londonskog ugovora osnovano je Vijeće Europe sa sjedištem u Strasbourgu. Potpisnice su bile Belgija, Danska, Francuska, Republika Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

- 1969. Umro Slavko Ježić, hrvatski književnik, književni povjesničar i prevoditelj. Jedan od najuglednijih urednika izdanja hrvatskih pisaca. Autor je prve cjelovite povijesti hrvatske književnosti, a posebno se bavio razdobljem ilirizma. Jedan je od utemeljitelja hrvatskog PEN-kluba.

- 1978. "Crvene brigade" priopćile da su ubile bivšeg premijera Italije Alda Mora, otetog u ožujku 1978. Njegovo tijelo pronađeno je dva dana kasnije u vozilu u središtu Rima.

- 1995. Umro Mihail Mojsejevič Botvinik, sovjetski šahovski velemajstor i osnivač čuvene sovjetske škole šaha.

- 2014. Umro Timothy John Byford, britanski redatelj, scenarist i glumac, koji je veći dio svog radnog vijeka proveo u bivšoj Jugoslaviji. Iza njega su ostale kultne TV serije za djecu i to "Neven", "Poletarac", "Babino unuče", "Metla bez drške", "Nedeljni zabavnik".

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo