Bosna i Hercegovina     | 05.05.2020. 09:46 |

Općina Novo Sarajevo poduzela mjere za ublažavanje ekonomskih posljedica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. maja (FENA) - Općina Novo Sarajevo je poduzela niz mjera u cilju ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih epidemijom korona virusa (COVID-19), a jedna od njih je i umanjenje mjesečnih naknada za privremeno korištenje javnih površina i poslovnih prostora za vrijeme trajanja prirodne i druge nesreće uzrokovane širenjem korona virusa. 

Odlukom, koju je donio načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, se podrazumijeva umanjenje mjesečne naknade u visini od 100 posto za april ove godine privrednicima kojima je u skladu sa Naredbom Federalnog štaba civilne zaštite zabranjen rad.

Također je Općina Novo Sarajevo zaključila ugovore sa 16 korisnika Programa sufinansiranja samozapošljavanja, te je u svrhu isplate plaća i uplate zakonom propisanih poreza i doprinosa korisnicima sredstava mjesečno refeundirala novčana sredstva u iznosu od 600 KM, uz prethodno dostavljanje dokaza iz kojih je vidljiva isplata pojedinačnih plaća za finansiranu osobu, kao i uplata zakonom propisanih poreza i doprinosa. 

Imajući u vidu novonastalu situaciju izazvanu epidemijom širenja virusa korona, potpisan je Aneks Ugovora sa korisnicima Programa sufinansiranja samozapošljavanja, na osnovu kojeg se pomjeraju rokovi za dostavu navedenih dokaza na način da će se isti dostavljati nakon što Općina doznači novčana sredstva na kraju mjeseca.

Budući da je Općina zaključila Ugovor o subvencioniranju kamate za privrednike sa područja općine Novo Sarajevo sa BBI bankom, razmotrit će se mogućnosti za odgodu otplate rata kredita po ovom osnovu za vrijeme trajanja prirodne i druge nesreće, uzrokovane širenjem koronavirusa.

Općina će razmotriti mogućnost realizacije i nove kreditne linije sa nekom od komercijalnih banaka, na način da se subvencionira kamatna stopa/profitna marža, a sredstva bi se koristila za pomoć privrednim subjektima u sanaciji posljedica izazvanih proglašenjem stanja prirodne i druge nesreće uzrokovane korona virusom, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Općina Novo Sarajevo - Od ove godine sve porodilje imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć

IDDEEA pružila pomoć Općini Novo Sarajevo na putu digitalne efikasnosti

Općina Novo Sarajevo izradila E-registar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo