Svijet     | 06.05.2020. 08:16 |

Ruske prvomajske (de)monstracije iz izolacije

FENA Internet

MOSKVA, 6. maja (FENA) - Svako ko je proživio sovjetsko iskustvo pamti obavezno-dobrovoljne proslave Prvog maja, kada su običnim građanima uručivani transparenti s blagim ili ponekad nerazumljivim parolama kako bi prisilno paradirali ispred nasmiješenih zvaničnika Komunističke partije. Bio je to zapanjujući godišnji prikaz političkog teatra, piše  redakcija Radija Slobodne Evrope na engleskom jeziku.

Inspirisan takvim uspomenama, umjetnik iz Novosibirska Artijom Loskutov je 2004. godine pokrenuo ‘Monstraciju’ (kombinacija ruskih riječi "čudovište" i "demonstraciju"), prvomajski ulični festival kostima, spontanosti i humora koji slavi i parodira apsurdnost sovjetskih tradicija Prvog maja.

Svake godine sve veći broj ljudi na sve većoj listi ruskih gradova izlazi na ulice noseći transparente s sloganima poput "Rakuni su također ljudi" i "Ja sam jednostavan Marsovac - vidim nešto i napadam to".

Manifestacija se sada održava u više od 30 gradova s učešćem od nekoliko desetina do nekoliko hiljada ljudi.

Ove godine, iako je zemlja pod mjerama ograničenja u borbi protiv širenja COVID-19, organizatori su događaj odveli u kibernetički prostor, lansirajući hešteg #монстрация2020 i potičući ljude koji su u samoizolaciji da objavljuju apsurdne parole i slike na društvenim mrežama. Hiljade odgovora pokazalo je da su sedmice izolacije samo povećale apetit za apsurdom.

Korisnik Instagrama u sibirskom gradu Irkutsku objavio je natpis sa sloganom "Rođeni smo da bismo Kafku obistinili", referišući se na nadrealističkog pisca Franca Kafku i igrajući na dobro poznati sovjetski prvomajski slogan, "Rođeni smo kako bi se bajke ostvarile."

Druga parola iz Irkutska glasila je: "Ono što izgori, neće istrunuti".

Korisnica je iz Sidneja u Australiji objavila fotografiju sebe ispod čistog plavog neba s natpisom na kojem piše "Danas je oblačno".


Još jedna fotografija pokazala je raspored dječjih igračaka posloženih da ispišu slogan "Pustite me napolje."


Korisnik u Novosibirsku fotografisao je paket heljde, koji ima reputaciju ruskog proizvoda za spašavanje u hitnim slučajevima, ukrašen sloganom "Nema novca, ali držite se".

Te riječi je 2016. godine proslavio tadašnji premijer Dmitrij Medvedev.

Nastavljajući temu o heljdi, drugi stanovnik iz Novosibirska objavio je fotografiju rolne toaletnog papira na kojoj je crnim markerom napisano "Prodajem heljdu".

Hvatajući se za Medvedeve sramotne riječi, jedan je korisnik objavio sliku na kojoj se prikazuju njemački filozofi Artur Šopenhauer (Arthur Schopenhauer) i Fridrih Niče (Friedrich Nietssche) zajedno s Kafkom i francuskim egzistencijalistom Žan Pol Sartrom (Jean-Paulom Sartre) pod sloganom, "Nema smisla, ali držite se".

Korisnik na Twitteru objavio je slogan "Dinosaurusi nisu umrli - samo se vrlo dobro samoizoluju".

Igrajući se činjenicom da je policija neke policijske svečanosti ukidala jer ih vlasti prethodno nisu odobrile, jedan je korisnik držao natpis sa sloganom: "Neće nas rastjerati".

Još jedan korisnik obradio je fotografiju iz prethodne monstracijske parade dodajući slogan, "Dosta smo izdržali! Hajde da izdržimo nešto drugo!"

Jedan korisnik Instagrama ustao je prije pet sati ujutro kako bi se fotografisao usred glavne ulice koja je u sovjetsko vrijeme bila domaćin prvomajskih demonstracija s desecima hiljada učesnika na maršu. Ove godine, međutim, ulica je bila stravično prazna, osim žene s maskom koja je držala natpis na kojem je pisalo "Gdje su svi?"

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sedam osoba ranjeno u ruskom zračnom napadu na ukrajinsku oblast Harkov

Rjabkov: Rusija razmatra da smanji diplomatske odnose sa SAD-om

Uhapšen zamjenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu