Kultura     | 06.05.2020. 11:57 |

Retrospektiva Jeana-Gabriela Périota u programu 'Naša staništa'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6.maja (FENA) – Pravo Ljudski Film Festival u četvrtoj sedmici  programa „Naša staništa“ predstavlja retrospektivu estetski i društveno subverzivih audio-vizualnih radova Jeana-Gabriela Périota, saopćeno je iz direkcije Festivala.

Tako će od danas, 6. maja, do utorka, 12. maja,  u sklopu online programa "Naša staništa", svaki dan s početkom u 18.00 sati, Pravo Ljudski Film Festival predstaviti 16 filmova francuskog reditelja Jeana-Gabriela Périota.

Jean-Gabriel Periot je filmski radnik čiji filmovi konfrontiraju sa mogućnošću različitog čitanja povijesne arhive, a mogu se smjestiti na raskršće dokumentaristike, animacije i eksperimentalnog. Snažno politički i društveno angažirani i intenzivni, gotovo svi njegovi radovi dovode u pitanje nepravedno uspostavljene društvene hijerarhije, globalnu i lokalnu ekonomsku ovisnost, institucionalizirano nasilje, nasilje ljudi nad ljudima, zlouporabu vlasti i rat.

Filmovi Jeana-Gabriela Periota su prikazivani i nagrađivani širom svijeta, kako u okviru kulturnih i umjetničkih platformi, tako i u javnim prostorima, pokrećući rasprave i osjećaj za hitnost u djelovanju, propitujući općeprihvaćene postupke u povijesnim i suvremenim narativima.

Otvoreni program Pravo Ljudski Film Festivala „Naša staništa“ je tokom dvije sedmice pogledalo 5.030 ljudi, a samo je ove sedmice putem drustvenih mreža doseg programa bio viši od 10.000 ljudi.

Program „Naša staništa“ nastao je kao rezultat saradnje, podrške i solidarnosti autora i autorica koji su tokom proteklih godina bili dio Pravo Ljudski Film Festivala. Kuratori programa su Diogo Pereira i Kumjana Novakova, a projekcije su svaki dan u 18.00 sati na zvaničnom vimeo kanalu i Facebook stranici Pravo Ljudski Film Festivala, saopćeno je.

 

 

 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Novakova: Raznolik filmski program sačinjen od 20 filmova u šest festivalskih dana

Otvaranje 17. izdanja Pravo Ljudski Film Festivala 17. septembra u kinu Meeting Point

Pravo Ljudski Film Festival završava filmom o izvanzemaljskim ekologijama

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana