Kultura     | 06.05.2020. 13:54 |

Dvojne diplome IUS-a i Istanbul Univerziteta dobile saglasnost

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 6. maja (FENA) - Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo dalo je saglasnost da Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) uspostavi Program dvojnih diploma u saradnji sa Istanbul univerzitetom (IU), a uvažavajući sve relevantne zakonske i podzakonske propise.

Sporazum o dvojnim diplomama dodiplomskih zajedničkih programa potpisan je još u novembru prošle  godine između Istanbul Univerziteta (IU) i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu. Potpisali su ga rektor IU-a Mahmut Ak i rektor IUS-a Ahmet Yildirim. Taj Protokol ostaje na snazi i važi tokom perioda od pet godina počevši od datuma potpisa predstavnika zvaničnih ustanova, saopćeno je iz pres službe Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Tri studijska programa koja će se nuditi kroz sporazum bit će Ekonomija, Menadžment-biznis te Političke nauke i međunarodni odnosi. Jezik nastave na programu za sticanje dvojne diplome biće engleski.

U saopćenju se navodi da je Istanbul univerzitet (IU) sa 560 godina postojanja najstarija je visokoškolska ustanova u Republici Turskoj, a ubraja se i među 10 najranije osnovanih univerziteta u Evropi. U sastavu ima 22 fakulteta, sedam stručnih visokih škola, 767 programa. Mnogi istaknuti naučnici studirali su na tom univerzitetu, a bivši student Aziz Sancar je 2015. godine postao dobitnik Nobelove nagrade za hemiju. IU je jedan od najboljih univerziteta u Repubulici Turskoj, a spada i među najbolje univerzitete Azijsko-pacifičkog područja.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu  tako izražava zadovoljstvo uspostavljanjem Programa dvojnih diplomima sa tako renomiranim univerzitetom. Osim što ima odličnu povezanost s tržištem rada kroz različite sporazume, ovakvim programima IUS proširuje saradnju i sa drugim univerzitetima širom Europe, saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Online predavanja uspješno provedena na IUS-u

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta