Bosna i Hercegovina     | 06.05.2020. 14:15 |

Grad Sarajevo donirao medicinsku opremu Zavodu za hitnu pomoć KS (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 6. maja (FENA) - Grad Sarajeva  donirao je danas Javnoj ustanovi Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS vrijednu medicinsku opremu za dijagnostičku i terapijsku proceduru.

Gradonačelnik Abdulah Skaka, koji je uručio opremu, izjavio je da postoji kvalitetna saradnja između Gradske uprave i svih institucija koje se bave zaštitom zdravlja u Gradu Sarajevu.

- Ovo je nastavak dobre i kvalitetne saradnje Grada Sarajeva i Hitne pomoći i vjerujem da će im ova oprema, odnosno aparat pomoći u njihovom radu. Iz naše uloge je to jako važno jer želimo da budemo, posebno u ovim teškim trenutcima, u kapacitetima kako to dozvoljavaju i naše nadležnosti i naš budžet da budemo na raspolaganju Hitnoj pomoći i ostalim ustanovama u Sarajevu - naveo je Skaka.  

Dodao je da su u prethodnom periodu sarađivali sa svim ustanovama, te da je Grad Sarajevo uspio obezbijediti putem pobratimskih gradova nešto od onoga što su tražile institucija i sam Krizni štab.    

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS Adem Zalihić kazao je da će ova medicinska oprema doprinijeti dijagnostičkoj i terapijskoj proceduri vitalno ugroženih pacijenata koji prolaze kroz ovaj zavod.

- Izrazio bih zahvalnost Gradskoj upravi na čelu s gradonačelnikom Abdulahom Skakom koji je imao sluha da pomogne dijagnostičke i terapijske napretke koji se razvijaju u ovom zavodu. Također smo dobili donaciju od firme Broma Bel iz Banje Luke i radi se o Schillerovom EKG aparatu, a EKG je osnovno sredstvo kada je riječ o hitnoj medicinskoj pomoći - kazao je Zalihić.

Govoreći o dijagnostičkoj stanici, naveo je da je posebno značajno što je mobilna i može da se prilagođava položaju pacijenta. Bit će u trijažnoj ambulanti da bi se mogli selektirati pacijenti koji su sumnjivi na Covid-19, a kada ovo prođe, kako je dodao, ostat će kao sredstvo koje će im pomoći u njihovom zbrinjavanju vitalno ugroženih pacijenata.   

Pogledajte http://fena.ba/video/4438

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1ZBK9PIY3cUkvVin4zXHa24E4QwHrba2A?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Gradski savjet traži reformu zakonskih nadležnosti i teritorijalne organizacije Grada Sarajeva

Branislava Draženović rođ. Peruničić dobitnica Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva

Planirani rok za završetak radova obnove fasade Gospođicine kuće 90 radnih dana (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo