Stranačke aktivnosti     | 06.05.2020. 15:37 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić učestvovao na samitu Partije evropskih socijalista posvećenom zapadnom Balkanu 

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić učestvovao je na online samitu Partije evropskih socijalista i Grupe socijaldemokrata u Evropskom parlamentu, posvećenom zemljama zapadnog Balkana. 

Učešće na ovom samitu, između ostalih, uzeli su Sergei Stanishev, predsjednik Partije evropskih socijalista, Iratxe Garcia-Perez, predsjednica Grupe socijaldemokrata u Evropskom parlamentu, bivši premijer Makedonije Zoran Zaev, premijer Albanije Edi Rama, premijer Kosova Albin Kurti, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kao i lideri socijaldemokratskih partija iz regiona.  

Na početku govora predsjednik Nikšić je iskoristio priliku da učesnicima čestita Dan Evrope 9.maj, odnosno, Dan pobjede nad fašizmom. 

„U ovoj čestitci ima i simbolike jer, nažalost, mi u Bosni i Hercegovini još uvijek imamo na vlasti političke stranke koje vladaju prema nekim od klasičnih principa fašizma. Kod nas se još uvijek ljudi dijele po nacionalnoj, vjerskoj, a kada trebate nešto od države ostvariti ili se zaposliti u javnom sektoru presudna je i stranačka pripadnost. 

Današnji samit bi trebao pokazati zaokret u politici EU prema zemljama zapadnog Balkana i koliko je moguće jedinstven pristup. Ponašanje kakvo je EU pokazala prema Sjevernoj Makedoniji i našem drugu Zoranu Zaevu, koji je preuzeo na sebe istorijsku ulogu i iznio nevjerovatan teret, dajući i na taj način doprinos stabilizaciji regiona, ustvari je samo vjetar u leđa nacionalistima i njihovim retrogradnim politikama. Sličan odnos EU demonstrira i prema Bosni i Hercegovini. Očekujući kada će se vladajući SDA, SNSD i HDZ dogovoriti i postavljajući uvjete koje oni nikada neće ispuniti u stvari samo tjeraju vodu na njihov mlin i betoniraju “status Quo”. 

Šta mislimo da bi bila pomoć i zaokret u politici bar kad je u pitanju BiH? Predstavnici međunarodne zajednice, Evropske komisije i ambasadori Kvinte ustvari su ovdje eksponenti takve licemjerne politike EU. Ne svojom voljom. Pa oni su umjesto u institucijama države, razgovarali s predsjednicima tri stranke, kao sa tri nacionalna plemena. Oni su sa SDA, HDZ i SNSD dogovorili aranžman sa MMF, koji je i realiziran, a da nikada nije verificiran od strane državnog Parlamenta. Pitali smo, a volio bih da to uradi i naša grupacija u Evropskom parlamentu, da li je to moguće u zemljama iz kojih dolaze, da li je to moguće u nekoj zemlji EU i zašto nama nameću ove standarde? U državnom parlamentu iskoristili smo prostor i neorganiziranost vladajuće većine, pa smo uspjeli napraviti mali korak ka osiguranju fer i poštenih izbora. Uspjeli smo promijeniti neke članove Centralne izborne komisije, ali to ni izbliza nije dovoljno da bi se i desili fer i pošteni izbori. 

Čak sada postoji ideja da će Vijeće ministara BiH, uz podršku nekih ambasadora, odgoditi lokalne izbore planirane u oktobru. Tu tražimo podršku naših socijaldemokratskih zastupnika, ali ne samo u suprotstavljanju otkazivanju izbora, jer će to na kraju opet biti odluka domaćih vlasti. Mislim da bi ključna bila podrška u doniranju sredstva za nabavku potrebne opreme kako bi imali skeniranje glasačkih listića, video nadzor na biračkim mjestima i identifikaciju birača osim ličnim dokumentom i otiskom prsta. Želim vas informirati da smo takav zakon usvojili u prošlom sazivu državnog Parlamenta u Zastupničkom domu, ali je pao zbog jednog glasa u Domu naroda. 

Danas su se SDA, HDZ i SNSD pobrinuli da mogu takav zakon blokirati u Domu naroda, gdje HDZ i SNSD imaju većinu koju im je svojim glasovima u NSRS i kantonalnoj Skupštini ZDK omogućila SDA. Dakle jedini lijek bi mogao biti da se osigura oprema i da onda CIK svojim uputstvom propiše takav način izbora. Teško je očekivati da u slučaju održavanja izbora po istom sistemu dođe do promjena, jer vladajuće stranke drže sve instrumente u svojim rukama kroz lokalne izborne komisije i biračke odbore. 

Posebno želim skrenuti pažnju na činjenicu da je kriza oko pandemije COVID-19 iskorištena za početak konačnog obračuna sa opozicijom kroz maksimalno reduciranje ili ukidanje finansiranja političkih partija. Javna je tajna da je to udar na opoziciju, posebno na SDP, Našu stranku i Narod i pravdu, jer vladajući preko javnih preduzeća i svojih tajkuna sebi osiguravaju stabilno finansiranje. Uostalom i afere oko nabavke respiratora, testova i medicinske opreme koje u FBiH nabavljaju malinari, stolari i slastičari, a u RS turističke agencije, najbolje pokazuje način na koji oni sebi i strankama osiguravaju sredstva kroz direktan kriminal i korupciju. 

Tu dolazimo do institucija pravosuđa, što je reforma rađena pod direktnom kontrolom međunarodne zajednice. Nažalost, rezultirala je direktnim uticajem stranaka na vlasti na kadrove u pravosuđu, koji pokazuje svu svoju impotentnost i nezainteresiranost za procesuiranje ovakvih djela, a ako i dođe do nekog procesa pod pritiskom javnosti, on na sudu pada zbog navodnog nedostatka dokaza ili zbog neke slučajne proceduralne greške tužioca. 

Na kraju, informirat ću vas da BiH nema Zakona o sukobu interesa, što itekako odgovara korumpiranoj  i kriminalnoj vlasti. Želim vam svima dobro zdravlje, a molim za pomoć i podršku kad je u pitanju Bosna i Hercegovina. 

Moram vam reći da kod nas sve više postaje aktuelan pozdrav kojim ću i ja vas pozdraviti - Smrt fašizmu, sloboda narodu!“, naveo je Nikšić u svom obraćanju. 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo