Bosna i Hercegovina     | 06.05.2020. 16:18 |

Nikšić na samitu Partije evropskih socijalista posvećenom zapadnom Balkanu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. maja (FENA) - Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić učestvovao je na online samitu Partije evropskih socijalista i Grupe socijaldemokrata u Evropskom parlamentu, posvećenom zemljama zapadnog Balkana. 

Na ovom samitu, između ostalih, učestvovali su predsjednik Partije evropskih socijalista Sergei Stanishev, predsjednica Grupe socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Iratxe Garcia-Perez, bivši premijer Makedonije Zoran Zaev, premijer Albanije Edi Rama, premijer Kosova Albin Kurti, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kao i lideri socijaldemokratskih partija iz regiona.  

Nikšić je, na početku govora, učesnicima čestitao Dan Evrope 9.maj, odnosno, Dan pobjede nad fašizmom. 

Kazao je kako bi današnji samit trebao pokazati zaokret u politici EU prema zemljama zapadnog Balkana i koliko je moguće jedinstven pristup - saopćeno je iz SDP-a BiH. 

- Ponašanje kakvo je EU pokazala prema Sjevernoj Makedoniji i našem drugu Zoranu Zaevu, koji je preuzeo na sebe historijsku ulogu i iznio nevjerovatan teret, dajući i na taj način doprinos stabilizaciji regiona, ustvari je samo vjetar u leđa nacionalistima i njihovim retrogradnim politikama. Sličan odnos EU demonstrira i prema BiH. Očekujući kada će se vladajući SDA, SNSD-e i HDZ-e dogovoriti i postavljajući uvjete koje oni nikada neće ispuniti u stvari samo tjeraju vodu na njihov mlin i betoniraju “status quo” - naveo je Nikšić.

Dodao je da su „predstavnici međunarodne zajednice, Evropske komisije i ambasadori Kvinte ustvari ovdje eksponenti takve licemjerne politike EU“.

- Ne svojom voljom. Pa oni su umjesto u institucijama države, razgovarali s predsjednicima tri stranke. Oni su sa SDA, HDZ-om i SNSD-om dogovorili aranžman s MMF-om, koji je i realiziran, a da nikada nije verificiran od Parlamenta BiH. Pitali smo, a volio bih da to uradi i naša grupacija u Evropskom parlamentu, da li je to moguće u zemljama iz kojih dolaze, da li je to moguće u nekoj zemlji EU i zašto nama nameću ove standarde? U državnom parlamentu iskoristili smo prostor i neorganiziranost vladajuće većine, pa smo uspjeli napraviti mali korak ka osiguranju fer i poštenih izbora. Uspjeli smo promijeniti neke članove Centralne izborne komisije, ali to ni izbliza nije dovoljno da bi se i desili fer i pošteni izbori - naveo je Nikšić. 

Kazao je da „čak sada postoji ideja da će Vijeće ministara BiH, uz podršku nekih ambasadora, odgoditi lokalne izbore planirane u oktobru“.

- Tu tražimo podršku naših socijaldemokratskih zastupnika, ali ne samo u suprotstavljanju otkazivanju izbora, jer će to na kraju opet biti odluka domaćih vlasti. Mislim da bi ključna bila podrška u doniranju sredstva za nabavku potrebne opreme kako bi imali skeniranje glasačkih listića, video nadzor na biračkim mjestima i identifikaciju birača osim ličnim dokumentom i otiskom prsta. Takav zakon smo usvojili u prošlom sazivu državnog Parlamenta u Zastupničkom domu, ali je pao zbog jednog glasa u Domu naroda - napomenuo je predsjednik SDP-a BiH. 

On je posebno skrenuo pažnju na činjenicu da je kriza oko pandemije COVID-19 „iskorištena za početak konačnog obračuna s opozicijom kroz maksimalno reduciranje ili ukidanje finansiranja političkih partija“.

- Javna je tajna da je to udar na opoziciju, posebno na SDP, Našu stranku i Narod i pravdu, jer vladajući preko javnih preduzeća i svojih tajkuna sebi osiguravaju stabilno finansiranje - kazao je Nikšić.

Na kraju je naveo da BiH nema Zakona o sukobu interesa, „što itekako odgovara korumpiranoj  i kriminalnoj vlasti“.

- Želim vam svima dobro zdravlje, a molim za pomoć i podršku kad je u pitanju Bosna i Hercegovina - zaključio je Nikšić svoje obraćanje, saopćeno je iz SDP-a BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Čelnici EU-a okupit će se na samitu o gospodarskim temama i geopolitičkim pitanjima

Zelenski doputovao na 'Samit tri mora' u Vilnjusu

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'