Ekonomija     | 06.05.2020. 16:09 |

Iz Doma naroda PFBiH pozdravljaju završetak idejnog Projekta plinovoda

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. maja (FENA) - Iz Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine pozdravljaju završetak idejnog Projekta plinovoda Južna interkonekcija BiH i Hrvatske, saopćio je taj Dom podsjećajući da je ranije podržao ovaj projekat.

- Završen je Idejni projekt plinovoda Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatske na pravcu Zagvozd (RH) - Posušje  – Novi Travnik, s odvojkom za Mostar - priopćila je Uprava poduzeća "BH-gas" d.o.o Sarajevo. Taj projekt  donošenjem zaključka o potrebi njegova ubrzanja dobio je potporu izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na 5. redovitoj sjednici tog doma koja je održana 13. februara ove godine. 

Iako izvješća o poslovanju Gospodarskog društva za proizvodnju i transport plina "BH-gas" d.o.o. Sarajevo za 2017. i 2018. godinu  na istoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH nisu dobila potporu većine izaslanika u tom domu, zbog njegova iznimnog značaja za opskrbu plinom BiH, a posebice Hercegovine i središnje Bosne, projekt za kojeg je "BH-gas" završio projektu dokumentaciju dobio je prije nepuna tri mjeseca "zeleno svijetlo" u najvišem zakonodavnom tijelu Federacije BiH, navodi se u saopćenju Doma naroda.

Projektom "Južna interkonekcija" vrijednim 100 milijuna eura, čiji je promotor uz "BH-gas" i hrvatska tvrtka "Plinacro" d.o.o Zagreb, predviđena je gradnja plinovoda u dužini od 162 km, od kojih se 114 km odnosi na glavnu trasu, dok je preostalih 68 km dužina plinovoda koji se odvaja za Mostar, odnosno Hercegovinu te dalje prema Središnjoj Bosni, konretno Novom Travniku.

Sredstva su najvećim dijelom osigurana iz europskih fondova i povoljnih kreditnih linija, USAID-a te drugih međunarodnih organizacija, a Projekt snažno podupiru i Energetska zajednica te Europska unija.

 - Iz Doma naroda Parlamenta Federacije BiH pozdravljaju završetak Idejnog projekta kojim je napravljen iskorak ka realiziranju projekta "Južne interkonekcije" koji će Bosni i Hercegovini osigurati alternativni izvor opskrbe plinom te omogućiti da postanemo dio europske mreže plinovoda - ocjenjuje se u saopćenju. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Oprečne izjave delegata o toku i ishodu prekinute sjednice Doma naroda PSBiH (VIDEO)

Prekinuta sjednica Doma naroda PSBiH, Klub Bošnjaka protiv Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo