Svijet     | 06.05.2020. 17:06 |

Plenković: EU spremna podržati reformske napore jugoistočne Europe

FENA Agencije

ZAGREB, 6. svibnja (FENA) - Europska unija spremna je podržati reformske i europske napore susjednih zemalja, rekao je u srijedu hrvatski premijer Andrej Plenković uoči početka virtualnog Zagrebačkog samita EU-a i zemalja zapadnog Balkana.

Premijer zemlje predsjedateljice Vijećem EU-a kaže da je EU spremna podržati napore zemalja zapadnog Balkana, javila je Hina.

"I to ne samo u kontekstu pregovora koje već vode Srbija i Crna Gora, ne samo u kontekstu vrlo važne odluke Europskog vijeća o otvaranju pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, nego i kao poruka koja ide prema Bosni i Hercegovini, za Hrvatsku posebno bitnoj zemlji", istaknuo je Plenković.

Dodao je da Hrvatska Bosni i Hercegovini želi pomoći na europskom putu i podržati razgovore između Srbije i Kosova, te da je zeleno svjetlo Skoplju i Tirani rezultat "diplomatskog i političkog angažmana Hrvatske i njezinih prijatelja i partnera".

Plenković je istaknuo da EU i financijski podržava zapadni Balkan u pandemiji koronavirusa, a Europska komisija "priprema veliki paket ekonomske pomoći koji će pratiti i redovita izvješća o napretku ovih zemalja".

Europska komisija predstavila je za vrijeme hrvatskog predsjedanja izmijenjenu metodologiju pregovora, što hrvatski premijer smatra "ostavštinom hrvatskog predsjedništva".

Čelnici 27 država članica Europske unije i šest zemalja zapadnog Balkana na videokonferenciji će potvrditi europsku perspektivu zemalja jugoistočne Europe.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Krišto čestitala Plenkoviću na izbornoj pobjedi

Otvoren Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2024. (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana