Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje

 

Glavni odbor Nezavisnog bloka održao je online sjednicu na kojoj je pozvao Centralnu izbornu komisiju (CIK) da bez odlaganja raspiše lokalne izbore u našoj zemlji.

Svjesni da će vladajuća kasta pokušati sve da nakon brojnih afera odgodi izbore, NB poziva javnost, medije, civilno društvo i političke stranke opozicije da insistiramo na održavanju izbora u oktobru ove godine. Također, pozivamo prijatelje BiH iz EU i Sjedinjenih američkih država da nam pomognu da konačno dobijemo elektronsko glasanje, mogućnost skeniranja glasačkih listića i fer i poštene izbore u kojima će odlučivati birači, a ne korumpirane strukture u izbornim komisijama i brojači.

Glavni odbor podržao je aktivnosti izabranih predstavnika Nezavisnog bloka, posebno one koje se odnose na ukidanje karantina za građane BiH koji dolaze iz inostranstva, kao i proaktivno učešće našeg zastupnika Amera Obradovića sa amandmanima i idejama u vezi ublažavanja ekonomskih posljedica koje je Novalićeva vlada nažalost odbila.

Podržan je i zahtjev naše zastupnice u Parlamentu BiH Aide Baručije za usvajanjem Zakona o kontroli i nadzoru javnih nabavki u vremenu koronavirusa i drugim vanrednim okolnostima, te inicijativa kojom je zajedno sa parlamentarcima iz opozicije zatražila smjenu ministra Košarca zbog korona-derneka.

Glavni odbor je istakao zadovoljstvo prijemom novih članova NB-a širom Bosne i Hercegovine, što potvrđuje da je principijelna politika, častan i odgovoran pristup, kao i jasan otpor vladajućoj etno-nacionalnoj oligarhiji - izbor bolje, poštenije i uspješnije Bosne i Hercegovine.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.