Bosna i Hercegovina     | 07.05.2020. 16:30 |

Ef. Čaušević: Džamije su simbol našeg postojanja i opstanka

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 7. maja (FENA) - Na području muftijstva goraždanskog tokom posljednjeg rata porušen je veliki broj džamija i drugih vjerskih objekata.

Rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje muftijsva goraždanskog Refik ef. Čaušević uz 7. maj koji se u BiH obilježava kao Dan džamija, podsjeća da su mnogi od porušenih objekata obnovljeni.

- Hvala Bogu, mnoge džamije su obnovljene, dosta je novosagrađenih. Prema informacijama Rijaseta IZ, u BiH je preko 500 novoizgrađenih objekata, a naša je obaveza da, ako Bog da, obnovimo sve porušene džamije i Islamska zajednica će u tome istrajavati, jer one su simbol našeg postojanja, ali i opstanka na ovom području - naglasio je ef. Čaušević.

Dodao je da je i na području muftijstva goraždanskog porušen ali i ponovo izgrađen veliki broj džamija,

- Na prostoru muftijstva goraždanskog porušene su 72 džamije i više od 100 vakufskih objekata, uključujući mesdžide, turbeta, tekije, vakufske stanove i druge objekte. Džamije koje su ostale su u većoj ili manjoj mjeri oštećene, tako da ne postoji ni jedan objekat islamske zajednice koji nije bio oštećen. Početkom povratka Bošnjaka u svoja prijeratna mjesta ukazala se i potreba za obnovu svih tih porušenih džamija. Na našem području obnovljno je blizu 70 džamija – istakao je on.

Naglasio je da su u poslijeratnom periodu izgrađene i neke nove džamije. 

- Tu je reprezentativna Kajserija džamija na desnoj obali Drine u Goraždu, zatim džamija Šehidija u Vitkovićima, u naseljima Obarak, Laleta i tako dalje. Naravno obnovljene su i džamije starijeg datuma, poput Aladže, a u izgradnji je Sinan-pašina džamija u Čajniču koja takođe datira iz 16. stoljeća i ove godine je njena 450 godišnjica. U pripremi je dokumentacija za izgradnju Arnaudija džamije u Rogatici koja takođe datira iz osmanskog perioda. U svim našim medžlisima je u toku ili izgradnja i priprema za otvorenje ili priprema dokumentacije za izgradnju preostalih džamija - naveo je ef. Čaušević.

Podsjeća da su od jučer džamije ponovo otvorene za obavljanje dnevnih namaza te da je islamska zajednica poduzela određene korake kako bi ublažila stanje sa pandemijom koronavirusa i donijela niz instrukcija kojima se želio osigurati kontinuitet obavljanja ibadeta a istovremeno prvenstveno zaštititi zdravlje ljudi.

- Od početka imamo jasno preciziran način ponašanja kada je u pitanju zajedničko obavljanje ibadeta u džamijama. Hvala uzvišenom Bogu, u ramazanu od jučer je počelo obavljanje dnevnih namaza u džamijama uz pridržavanje svih mjera prevencije. U Kajserija džamiji smo imali veću posjetu vjernika. Nadamo se da će ove mjere uskoro biti ublažene i da ćemo uskoro moći obavljati i noćne namaze prvenstveno teravih namaz i sabah namaz u džamijama – dodao je on.

Ef. Čaušević naglasio je da su džematski odbori dužni obezbjediti da se poštuju pravila nadležnih državnih organa odnosno sve ono što je potrebno uraditi da bi se prisustvovalo obredu u džamiji.

- Osobama koje imalu bilo kakve respiratorne probleme zabranjen je dolazak na zajedničko obavljanje namaza u džamije i molimo ih da to izbjegnu. Te ibadete mogu obavljati i u kućnom ambijentu i to ništa neće umanjiti naš odnos prema uzvišenom Gospodaru – naglasio je ef. Čaušević.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Reisu-l-ulema uručio Povelju 'Turhan Emin-beg' Mehmetu Gormezu i Edinu Ramiću

Na području Muftijstva goraždanskog prikupljena značajna pomoć za Tursku i Siriju  

Bajram-namaz na području Muftijstva goraždanskog klanjan na 67 mjesta

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo