Svijet     | 07.05.2020. 20:00 |

Zovko: BiH potrebna posebna pozornost za deblokadu puta u europsku budućnost

FENA Saopćenje

SPLIT, 7. svibnja (FENA) - Bosna i Hercegovina potrebna je posebna pozornost kako bi se deblokirala njezin put u europsku budućnost, kazala je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu (EP) Željana Zovko na sjednici Odbora za vanjske poslove EP-a održanoj u četvrtak putem videokonferencije.

Zastupnica Zovko sudjelovala je u razmijeni mišljenja u Odboru s povjerenikom za proširenje i susjedstvo Oliverom Varhelyjem, a kao zamjenica koordinatora EPP-a sudjelovala je u raspravi o ishodima summita o zapadnom Balkanu, kao i o do sada neviđenoj potpori Europe zemljama zapadnog Balkana u borbi protiv posljedica pandemije koronavirusa, priopćeno je iz Ureda eurozastupnice Zovko.

U obraćanju povjereniku Varhelyju naglasila je kako je sa sastanka u Zagrebu odaslana vrlo bitna poruka njihovim susjedima, te kazala kako su čelnici Europske unije upoznati sa svime što se događa u regiji, kao i da su svjesni značaja nastavka procesa proširenja.

Također, Zovko je povjereniku Varhelyju uputila pitanje kako će se situacija razvijati nakon zagrebačkog summita, posebno u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

"U studenom ove godine obilježavamo 25. obljetnicu potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Nažalost, Bosna i Hercegovina se još uvijek nalazi u slijepoj ulici s nepostojanjem ustavnog rješenja, hoće li se EU pozabaviti dosadašnjim iskustvom i naučenim lekcijama kako bi olakšala napredak, kako će Komisija pomoći BiH i Kosovu da krenu naprijed s ostalim partnerima sa zapadnog Balkana?", pitala je Zovko.

Izvanredna sjednica Odbora za vanjske poslove sazvana je u povodu jučerašnjeg summita o zapadnom Balkanu. Šest čelnika zemalja zapadnog Balkana, čelnici država članica EU-a i predsjednici Europskog vijeća, Europske komisije i Europskog parlamenta okupili su se na videokonferenciji koja je organizirana u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem.

Tijekom sastanka, čelnici EU-a ponovno su potvrdili nedvosmislenu potporu europskoj perspektivi zapadnog Balkana te su također istaknuli zajedničku solidarnost u rješavanju krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Zovko: Odlukom Europskog vijeća BiH je trajno usmjerena na kolosijek europskih integracija

Zovko: Hrvati u zemljama bez konzularnog predstavništva imat će bržu i efikasniju konzularnu zaštitu

Zovko: Proširenje je jedino strateško geopolitičko oružje koje osigurava sigurnost europskih građana

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom