Bosna i Hercegovina     | 08.05.2020. 12:11 |

KS - Za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže 1.340.000 KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. maja (FENA) - Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo izdvojilo je 1.340.000 KM za izgradnju i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u općinama Novo Sarajevo i Novi Grad.

Sporazum o sufinansiranju tih projekata potpisala je danas resorna ministrica Nihada Glamoč sa načelnikom općine Novo Sarajevo Nedžadom Koldžom i pomoćnikom za finansije u Općini Novi Grad Emirom Dedovićem, kao i direktorom Zavoda za izgradnju KS Mirzom Hulusićem.

U pitanju su namjenska sredstva iz Budžeta KS za ovu godinu, prikupljena kroz plaćanje vodne naknade.

- Sredstva u iznosu od 690.000 KM namijenjena su za sufinansiranje izgradnje vodovodne mreže u dijelu ulica Ruđera Boškovića-Humska, kao i sufinansiranje nastavka izgradnje separatne kanalizacione mreže u ulici Fra Matije Divkovića u Općini Novo Sarajevo. Ostalih 650.000 KM je namijenjeno za sufinansiranje izgradnje separatne kanalizacione mreže u ulicama Smaila Šikala i dijelovima ulica Kodžina i Vejsila Ćurćića u Novom Gradu -  navela je Glamoč.

Po riječima načelnika Koldže, sredstvima KS od 490.000 KM, osiguranim kroz taj sporazum, omogućen je završetak izgradnje kanalizacione mreže u ulici Fra Matije Divkovića.

- Projekt je započet prije godinu dana i njime  je obuhvaćeno oko 660 metara trase u ulici Fra Matije Divkovića od čega je oko 160 metara u Drinskoj ulici. Pored toga, radi se oko 300 metara uslovljenog vodovodnog cjevovoda.  Kada je riječ o izgradnji vodovodne mreže u dijelu ulica Ruđera Boškovića-Humska, uz 200.000 KM koje je ovim sporazumom izdvojio KS, još 200.000 KM osigurat će Općina. Realizacijom tog projekta značajno će se unaprijediti vodosnabdijevanje u centralnom dijelu Pofalića - pojasnio je Koldžo.

Predstavnik Općine Novi Grad Emir Dedović istakao je da će biti finansirana dva važna projekta u toj općini.

- Jedan projekt odnosi se na nastavak izgradnje kanalizacione mreže u ulici Smaje Šikala, naselje Alipašin most 1, odnosno centralni dio naselja Boljakov Potok.  Projekt je u završnoj fazi, a sa sredstvima od 400.000 KM koje je izdvojio Kanton kroz taj sporazum, radovi će biti završeni u potpunosti. Kanalizacioni kanal će povezati ulice Adema Buće do Safeta Zajke  naveo je Dedić.

Dodao je i da će sredstvima od 250.000 KM, izdvojenim od Kantona kroz taj sporazum, u značajnoj mjeri biti realizovan projekt izgradnje kanalizacione mreže ulicama Koldžina i Vejsila Ćurćića, saopćeno je iz Pres-službe KS-a. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo