Bosna i Hercegovina     | 08.05.2020. 13:02 |

Dodik: Do 20. maja ukidanje vanrednog stanja u RS, Košarac neće biti na listama

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 8. maja (FENA) – Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik očekuje da se do 20. maja ukine vanredno stanje u Republici Srpskoj (RS).

- Izvršni komitet SNSD-a zatražio je danas da Vlada naredne sedmice zatraži sjednicu Narodne skupštine RS o okidanju vanrednog stanja te vrati u vanrednu situaciju – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Tvrdi da je vanredno stanje, koje je uvedeno nakon pojave koronavirusa, doprinijelo efikasnijem radu entitetskih institucija te da se ne može govoriti o zloupotrebi, te da se policijski sat zadrži do ukidanja vanrednog stanja.

Kada je u pitanju slučaj ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staše Košarca, koji je prisustvovao privatnoj zabavi u Sarajevu na kojoj nisu ispoštovane važeće zaštitne mjere i preporuke tokom epidemije virusa korona, Dodik je rekao da je upućen prijedlog disciplinskoj komisiji SNSD-a da Košarac u dva naredna kruga ne može biti kandidat ni na jednoj izbornoj listi.

- Najveći pritisak za njegovu smjenu, ako izuzmemo opoziciju, ne dolazi iz RS. Delikatna je činjenica da, ako njega sada smijenimo, nismo sigurni da možemo da dobijemo adekvatnu zamjenu i tragamo za načinom na koji bi mogli da to provedemo. Košarac je učinio neke dobre stvari u Vijeću ministara, a što nije išlo na štetu druga dva naroda, a o tome kako ćemo se kretati vidjet ćemo u narednom periodu – dodao je.

Kada su u pitanju izbori, Dodik je rekao da je SNSD zatražio od predsjedavajućeg i ministara iz te stranke u Vijeću ministara BiH da glasaju za odluku o podršci izbornom procesu, u iznosu koji traži Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

- Očekujemo da će Sud BiH i druge institucije reći svoje mišljenje o izboru članova CIK-a, mada nam se ne sviđa da su neke međunarodne organizacije već iznosile stav o tome – dodao je on.

Lider SNSD-a je ponovio kritike na rad OHR-a te visokog predstavnika Valentina Inzka i na njegov izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a.

U narednih 10 dana bit će razmatrano stanje u karantinima na teritoriji RS na bh.granici i mogućnost njihovog ukidanja, zavisno o stanja u regionu.

Za sedam dana najavio je konzistetni ekonomski plan za RS te naveo da taj bh. entitet nema problema s isplatom svojih obaveza i uvjerava da tih problema neće biti ni u narednom periodu.

Dodik je istakao da se na sjednici Izvršnog komiteta SNSD-a razgovaralo i o rebalansu budžeta, koji će biti manji za 200 miliona KM.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Predstavnici stranaka parlamentarne većine sastali se u Sarajevu

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo