Svijet     | 08.05.2020. 13:32 |

Kim Jong-un čestitao Xi Jinpingu na suzbijanju epidemije

FENA Internet

SEUL, 8. maja (FENA) - Vlada Sjeverne Koreje saopćila je da je čelnik Kim Jong Un poslao ličnu poruku kineskom predsjedniku Xi Jinping u kojoj ga je pohvalio zbog uspjeha Kine u suzbijanju epidemije koronavirusa.

Izvještaj državnih medija Sjeverne Koreje objavljen u petak uslijedio je nakon vanjskih opažanja da pandemija uzima danak u ekonomiji ove najizoloiranije države na svijetu koja je već oštećena decenijama loših unutrašnjih politika i međunarodnim sankcijama zbog svog programa nuklearnog oružja.

Kina se smatra najznačajnijim saveznikom i jedinom državom koja održava ekonomiju Sjeverne Koreje na životu, a ona čini oko 90 posto vanjske trgovine zemlje. Sa smanjenjem broja slučajeva Covida-19 u Kini, neki stručnjaci smatraju da bi sjever mogao tražiti pomoć od Kine kako bi pojačali prekograničnu trgovinu koja je značajno smanjena proteklih mjeseci.

Korejska centralna novinska agencija navodi da je Kim u poruci kineskom predsjedniku Xiu "čestitao na uspješnom suzbijanju velike epidemije i izrazio veliko poštovanje." Nije navedeno kada je poruka poslana.

Špijunska agencija Južne Koreje nedavno je zakonodavce obavijestila da je obim trgovine između Sjeverne Koreje i Kine u prvom kvartalu smanjen za 55 posto u odnosu na godinu ranije. U martu je obim bilateralne trgovine pretrpio pad od 91 posto.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Biden i Xi razgovarali o Tajvanu, vještačkoj inteligenciji i sigurnosnim pitanjima

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta