Bosna i Hercegovina     | 08.05.2020. 15:18 |

Fond - Druga tranša sredstava uplaćena nevladinim organizacijama u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. maja (FENA) - Fond otvoreno društvo BiH je do sada uplatio više od milion KM organizacijama i ustanovama koje rade s ugroženim i marginaliziranim društvenim grupama, kao pomoć u borbi protiv COVID-19 pandemije.

Obje isplaćene tranše, prva u iznosu 330.000 KM, a druga 750.000 KM, namijenjene su nesmetanom odvijanju primarnih aktivnosti organizacija.

Ukupan iznos donacije predstavlja jednu od najvećih pojedinačnih donacija do sada datih za saniranje posljedica pandemije.

Organizacije koje su dobile sredstva su Emmaus i Pomozi.ba  za pomoć migrantima, izbjeglicama i lokalnom stanovništvu, Kantonalna bolnica "Dr Irfan Ljubjankić" za nabavku uređaja i testova za serološko ispitivanje antitijela na koronavirus, EDUS za pomoć obrazovanju djece sa i bez razvojnih poremećaja, i podršku njihovim roditeljima i Savez udruženja oboljelih od multipla skleroze FBiH za pomoć oboljelima i njihovim porodicama. 

Fond otvoreno društvo je osigurao je i iznos od 370.000 KM kao pomoć ženama čija je materijalna egzistencija ugrožena pandemijom COVID-19, koje inače imaju mala primanja, a zbog pandemije su izgubile posao i/ili primanja.

- Fond otvoreno društvo BiH je ovom donacijom samo nastavilo svoj rad u BiH koji traje više od 27 godina - izjavila je izvršna direktorica FOD BiH Dobrila Govedarica. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Zvaničnici iz 36 zemalja i agencija UN-a na Kipru razgovaraju o pomoći opkoljenim Palestincima

Brod s 200 tona pomoći za Gazu krenuo sa Kipra

Von der Leyen najavila otvaranje koridora s pomoći za Palestince između Kipra i Gaze

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom