Bosna i Hercegovina     | 08.05.2020. 15:40 |

Vlada HNŽ-a još nije usvojila svoj 'korona zakon'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 8. svibnja (FENA) - Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na sjednici održanoj u petak razmatrala je prijedlog mjera za ublažavanje negativnih posljedica pandemije koronavirusa na gospodarstvo.

Na sjednici je istaknuto kako je uz napore koje je Vlada zajedno sa zdravstvenim djelatnicima, Stožerom civilne zaštite i drugim dionicima dala u zaustavljanju širenja koronavirusa, također kontinuirano radila i na izradi konkretnih mjera za pomoć gospodarstvu.

U tom kontekstu pristupilo se izradi Izmjena i dopuna, odnosno Rebalansa Proračuna o kojemu su članovi Vlade raspravljali, kao i o drugim mjerama koje bi mogle biti pretočene u županijski, takozvani, korona-zakon,

"Budući da se radi o vrlo kompleksnim i financijski značajnim temama, zaključeno je kako će se s ciljem donošenja što kvalitetnijih rješenja, o ovim temama rasprava nastaviti i na sljedećoj sjednici Vlade koja je zakazana za ponedjeljak", priopćila je Vlada HNŽ-a.

Među ostalim, Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o upravnim pristojbama s tarifom upravnih pristojbi HNŽ-a koji će biti upućen u daljnji skupštinski postupak. Istaknuto je kako se izmjene odnose na pristojbe koje se odnose na područje industrije, energije, rudarstva i geologije.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi usvojena je Odluka o odobravanju utroška 34.850 maraka za financiranje projekata socijalne politike. Novčana sredstva namijenjena su, kako se navodi, za financiranje nabave potrebnih sredstava za dezinficiranje prostora i osobne higijene korisnika smještenih u ustanovama socijalne skrbi.

Također, Vlada HNŽ-a dala je suglasnost na Izvješće o radu i Financijsko izvješće ustanove "Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba" Stolac za 2019. godinu.

Na prijedlog Ministarstva gospodarstva, usvojene su odluke o dodjeli koncesije za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribuiranja električne energije za četiri elektroenergetska objekta na području općine Ravno.

Vlada je također razmotrila i prihvatila informacije Ministarstva o realiziranju prometa naftnih derivata i o realiziranju elektroenergetske bilance za 2019. godinu, te usvojila planove prometa naftnih derivata i proizvodnju i potrošnju električne energije za 2020. godinu.

Razmotreno je i Izvješće Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a o realiziranju županijskih novčanih potpora za 2019. godinu.

Istaknuto je kako su sredstva za realiziranje Programa potpora osigurana u Proračunu 2019. iznosila 1.258.000 maraka, a modeli potpora bili su biljna i životinjska proizvodnja, investicijska ulaganja kao i ostale vrste poticaja-interventna sredstva.

Imajući u vidu povoljnije epidemiološko stanje, Vlada je usvojila zaključak kojim se državnim službenicima i namještenicima u županijskim tijelima uprave, upravnim organizacijama i stručnim službama i uredima radno vrijeme organizira kao i prije proglašenja stanja nesreće uzrokovane koronavirusom, odnosno od 8 do 16 sati, stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ: Upravi za ceste HNŽ-a 20,8 milijuna KM za regionalne prometnice

Vlada HNŽ-a dobila potporu u procesu osnivanja Ureda za razvojno planiranje i EU integracije

Očitovanje Vlade HNŽ-a na štrajk u prosvjeti, 35,2 posto proračuna ide na plaće u prosvjeti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo