Bosna i Hercegovina     | 08.05.2020. 16:08 |

Spahić: Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope je dan spomena i nade

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. maja (FENA) - Predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić izjavio je da je 9. maj, kada se obilježava Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, dan spomena i nade. 

- Slavimo ovaj dan, u vrijeme virusa korona, u znaku spomena na 75. godišnjicu od završetka Drugog svjetskog rata i sve žrtve fašizma i boraca za slobodu. Jednoga dana svjedoci naših života u karantinama će biti djeca iz generacije 2020. Svjedočiće o vlastitim iskustvima. Spomen i nada odredit će i njihov sud o ljudima njihovog vremena - ljekarima herojima i beščašću onih kojima čovjek i čovječnost ne znače ništa - saopćio je Spahić. 

Nada se da ćemo naredne godine izaći iz ekonomskog i socijalnog stresa i recesije.

- Budimo bliski i ljudski povezani između sebe ako smo naučili lekciju da online život i učenje i umjetnost nikako ne mogu zamijeniti stvarni život. Budimo zajedno i slavimo olimpijski duh civilizacija svijeta u zemlji mediteranske duhovnosti i kulture. U  Sarajevu 9. maja 2021. godine održat ćemo Prvi kongres ljudskih prava i slobode i manjina i slaviti 100 godina Narodnog pozorišta Sarajevo. Naš olimpijski grad raduje se ljetnim igrama u zemlji izlazećeg Sunca, u Tokiju - poručio je Spahić u saopćenju. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Dženana Karup Druško i Maja Nikolić dobitnice novinarske nagrade za najbolje priče o procesu pristupanja BiH u EU za 2024.

Ademović:Ovo je dan kada se sjećamo naše slavne antifašističke prošlosti i naših najhrabrijih sinova

Pod sloganom 'Ujedinjeni kroz generacije' obilježen Dan Evrope

Promo

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine