Regija     | 08.05.2020. 15:56 |

U Hrvatskoj 36 novih slučajeva koronavirusa, moguće zatvaranje otoka Brača

FENA Agencije

ZAGREB, 8. svibnja (FENA) - U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 36 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a najviše u Splitsko-dalmatinskoj županiji - 25, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš naveo je da su na otoku Braču otkrivena 22 oboljela, a na otoku Hvaru jedna je osoba covid-pozitivna, javila je Hina.

"Neka nam ovaj primjer bude lekcija, opuštanja nema. Moramo i dalje biti oprezni, moramo čuvati fizičku distancu. Jedan krivi korak i ponovno smo na početku", poručio je Beroš.

Komentirajući situaciju na Braču, Beroš je rekao kako je od osnovne važnosti spriječiti širenje virusa i pridržavati se mjera.

"Da nije bilo toliko posjeta i bliskih kontakta ne bi imali ovu sliku. Ova situacija se mogla izbjeći da su se ljudi pridržavali mjera", istaknuo je.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak upozorio je kako je današnji porast broja novozaraženih dokaz da se situacija preko noći može promijeniti.

"Niz dana imali smo jednoznamenkastu brojku, a sada smo na 36. Epidemiološki to nema veze s popuštanjem mjera jer nijedan proboj nema veze s mjerama", ocijenio je Capak.

Na Braču su trenutno tri epidemiologa i ravnatelj splitskog Zavoda za javno zdravstvo pa će se više znati navečer, no zasad je poznato da se radi se o pacijentu koji se vratio iz bolnice, nakon čega su ga posjetili brojni susjedi i prijatelji. Od 36 koji su ga posjetili 22 je pozitivno.

"Postoji mogućnost da se Brač stavi u karantenu. Treba vidjeti gdje su sve oboljeli, je li moguća izolacija da bi se zaustavio prijenos virusa. Ako situacija bude takva da može pomoći zatvaranje komunikacije između mjesta i kopna, sigurno ćemo se odlučiti za karantenu", najavio je Capak.

Do sada je u Hrvatskoj ukupan broj oboljelih 2161, a preminulo je 86 osoba.

Na respiratoru je 13 bolesnika, hospitaliziranih je 184, što je 11 manje nego jučer.

Otpuštenih bolesnika iz zdravstvenih ustanova je 651, za 21 više nego jučer, a novih 27 bolesnika oporavilo se kod kuće.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Plenković: Nakon Rafalea, na red dolaze brodovi

Hrvatska: Šest Rafalea sletjelo u Veliku Goricu

Hrvatska: Ukrajinac (22) osumnjičen za ubojstvo sunarodnjaka u Slavonskom Brodu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu