Bosna i Hercegovina     | 08.05.2020. 17:58 |

GDSBiH - Čestitka povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. maja (FENA) - Građanska demokratska stranka Bosne i Hercegovine (GDSBiH) čestita svim građanima Evrope koji žive na našem kontinentu i širom planete 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

GDSBiH je od osnivanja u svom Programu i Deklaraciji Evropska BiH naznačila da je njen osnovni cilj da BiH čije društvo počiva na evropskim vrijednostima preuzme svoje odgovornosti i kao članica EU za afirmaciju evropskog građanstva.

- Uvjereni smo da naš Program i Deklaracija predstavljaju izuzetan motivirajući i inspirativan poticaj da se nove generacije BiH pokrenu u izgradnji  svoje zemlje i uspostavljanja dobrih odnosa sa susjedima i euromediteranskom regijom i svijetom, saopćeno je iz GDS-a.

GDSBiH smatra da je "sada momenat da se BiH i EU i Vijeće Evrope suštinski posvete promjeni odnosa na bilateralnom i multilateralnom planu jer je očito da dosadašnja višedecenijska politika nije urodila plodovima na obostranu korist".

- Imamo izuzetno vrijedno vlastito iskustvo iz XII vijeka zapisano u Povelji Kulina bana. Vrijeme je da se napiše nova Evropska povelja jer građani Evrope i svijeta trebaju mobilnu, aktivnu i snažnu Evropu i njene institucije da mogu i znaju kako da se suoče s problemima održivog razvoja, saradnje i opstanka jedinstva kulturnih raznolikosti - poručuju iz GDS-a.

Ova stranka smatra da "generacije građana XXI vijeka koje prolaze kroz borbu s virusom Covid -19 imaju pravo i obavezu da slobodno razmišljaju o Evropi i svijetu".

- Pravo na drugačije i bliže istini odgovore o prošlosti jer ne žele da prolaze ponovno kroz pakao uništenja i iznevjerenih očekivanja od sadašnjosti i budućnosti. Žele da evropske države i institucije ne budu ponovno zatečene, uvrijeđene u svojoj "gordosti "i iznenađene i prisiljene da se zatvaraju u sebe. Evropa bez granica nije bio san već stvarnost u kojoj smo živjeli i koje se ne treba odricati - stav je GDS-a BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Lendo uputio čestitku povodom 15. aprila, Dana Armije RBiH

Predsjedništvo BiH - Bajramska čestitka Željke Cvijanović

Čović čestitao Ramazanski bajram: Neka ovaj blagdan bude obilježen mirom i blagostanjem

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana