Bosna i Hercegovina     | 09.05.2020. 13:34 |

Salkić: Licemjerno je slaviti Dan pobjede nad fašizmom i veličati zločince

FENA Saopćenje

BRATUNAC, 9.maja (FENA) - Licemjerno je istovremeno slaviti Dan pobjede nad fašizmom i veličati zločince i negirati genocid - kazao je danas Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS.

Danas, kada se slavi Dan pobjede nad fašizmom, svjedoči se, kaže, da fašizam nije u potpunosti pobijeđen 1945. godine.

-Fašizam se upravo 9. maja 1992. godine ukazao u svom najgorem obliku. Nevini ljudi su strijeljani samo zato što su bili pripadnici drugog naroda i druge vjere – rekao je Salkić, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Licemjerno je, smatra, da se danas u ovom entitetu obilježava Dan pobjede nad fašizmom, znajući sta se sve dešavalo tokom agresije na našu zemlju na teritoriji koja se danas naziva entitet RS.

-Vlast koja negira zločine i sudski dokazan i presuđen genocid, vlast koja osuđenike za genocid smatra herojima i stvaraocima ovog entiteta i po njihovim imenima daje nazive javnim ustanovama, danas u ovom entitetu obilježava Dan pobjede nad fašizmom. Ova vlast osuđenike za genocid i udruženi zločinački poduhvat nagrađuje i daje im odlikovanja. Mi danas odavde iz Glogove poručujemo da to dvoje ne može zajedno. Necivilizacijski je i nemoguće istovremeno njegovati antifašizam i podržavati osuđene ratne zločince i negirati genocid – dodao je Salkić.

On je u bratunačkom naselju Glogova prisustvovao obilježavanju 28. godišnjica zločina u ovom mjestu.

Predstavnici udruženja žrtava i vlasti su položili cvijeće na spomen – obilježju ispred lokalne džamije, a potom su posjetili lokalitet masovne grobnice, koja je udaljena nekoliko stotina metara.

Zločin je počinjen 9. maja 1992. godine, kada su udruženim snagama srpska Teritorijalna odbrana, policija i JNA, predvođeni predsjednikom Kriznog štaba Miroslavom Deronjićem za nekoliko sati pred mjesnom džamijom strijeljali 65 bošnjačkih civila, navodi se u saopćenju iz Salkićevog kabineta.

Tokom majskih dana u Glogovoj su Bošnjaci ubijani, odvođeni u logor u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“, a svi ostali su protjerani, dok je imovina u potpunosti opljačkana i uništena. Tokom agresije, prema dostupnim podacima, ukupno su ubijena 422 Bošnjaka iz ovog naselja. Njih 134 ubijeno je tokom 1992. godine, dok je u genocidu, kojeg su počinile vojska i dijelovi policije RS, ubijeno 220 Bošnjaka iz Glogove, a 68 stanovnika ovog mjesta je ubijeno na drugim lokacijama u našoj zemlji.

O razmjerama stravičnih zločina svjedoči i činjenica da je najmlađa žrtva iz Glogove bila  beba Meho Imamović, rođen 1992. godine, dok je u ovom naselju ubijeno ukupno 57 djece. Najstarija žrtva je Fatima Osmanović, rođena 1909. godine.

Salkić je rekao da porodice svih nevinih žrtava očekuju i traže kažnjavanje počinilaca ovih teških zločina.

-Za zločin u Glogovoj u Hagu je osuđen Miroslav Deronjić, ali to nije dovoljno. Tražimo da se kazne izvršioci zločina, koji su ovdje, ali i na drugim mjestima u Glogovoj i Bratuncu, ubili stotine Bošnjaka u aprilu, maju i junu 1992.

Mi ih srećemo svakoga dana, dok se slobodnu šetaju u entitetu u kojem sistem veliča i nagrađuje zločince, a tužilaštva i druge agencije ne rade dosljedno svoj posao. Niko ne treba da se nada, niti da očekuje da ćemo se mi umoriti u traženju pravde i kazne za zločince – kazao je Salkić.

Uprkos svemu, mještani Glogove su, nakon teških zločina, kako je rekao, hrabro branili svoju domovinu.

-Važno je istaći da mi, kao pripadnici Armije RBiH, uprkos genocidu nad našim narodom, nismo činili organizovane teške zločine. Naše vojno i političko rukovodstvo nije osuđeno za genocid i udruženi zločinački poduhvat i to se treba uvijek i na svakom mjestu istaći, a posebno danas ovdje u Glogovoj - kazao je potpredsjednik Salkić.

Obilježavanje je održano u okviru manifestacije „Dani sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu“.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Dizdar i Duraković posjetili povrijeđenog mladića u Bratuncu

Višković: Čuo sam za nemio događaj u Bratuncu, tražit ćemo maksimalnu odgovornost za počinioce

Na području Bratunca ekshumacija i potraga za posmrtnim ostacima nestalih osoba

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom