Svijet     | 09.05.2020. 15:13 |

Azerbejdžan obilježava 75. godišnjicu Velikog domovinskog rata

FENA Saopćenje

BAKU, 9. maja (FENA) – Danas, 9. maja, obilježava se 75 godina od pobjede nad fašizmom u Velikom domovinskom ratu koji je vođen od 1941. do 1945. godine. Na ovaj značajan dan odajemo počast sjećanju na svakog vojnika, časnika i običnog građanina koji su odigrali važnu ulogu u pobjedi u jednom od najstrašnijih ratova u historiji čovječanstva, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Azerbejdžana.

- Onima koji su pokazali hrabrost i junaštvo, i pretrpjeli ogromne poteškoće, zauvijek su ispisana imena na stranicama historije. Narod Azerbejdžana dao je vrlo značajan doprinos ovoj zajedničkoj pobjedi - napominje Ministarstvo.

U saopćenju se navodi da se narod Azerbejdžana hrabro borio za Moskvu, Lenjingrad, Kijev, Staljingrad, Simferopol, Odesu i stotine drugih velikih i malih mjesta i aktivno učestvovao u oslobađanju mnogih zemalja od fašizma.

- Doprinos Azerbejdžana opskrbljivanjem gorivom i mazivima bio je neprocjenjiv. Između 1941. i 1945. Azerbejdžan je imao više od 70 posto nafte proizvedene u Sovjetskom Savezu, 80 posto benzina i 90 posto motornih ulja - navodi se u saopćenju.

Azerbejdžan je sakupio sve svoje resurse kako bi ih uložio u pobjedu. Najoštrije osuđuje pokušaje iskrivljavanja istine o Velikom domovinskom ratu, opravdavanja fašizma i veličanja fašističkih zločinaca.

- Ozbiljno smo zabrinuti zbog veličanja nacističkog pokreta i njemu sličnih u našoj regiji u bilo kojem obliku, uključujući postavljanje spomenika - napominje Ministarstvo.

Naglašavaju da je Azerbejdžan uvijek podržavao rezoluciju Generalne skupštine UN-a u "borbi protiv glorifikacije nacizma, neonacizma i drugih praksi koje doprinose eskalaciji modernih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i srodnih netrpeljivosti".

U saopćenju navode da zajednički napori mogu igrati važnu ulogu u prevladavanju alarmantnih trendova.

- Iako je prošlo 75 godina od Velike pobjede, zasluge našeg naroda, koji su pokazali primjere nezapamćene hrabrosti u ratu, nikada neće izgubiti svoj značaj - kaže se u saopćenju je iz Ministarstva vanjskih poslova Azerbedjžana.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Alijev: Azerbejdžan i Armenija mogli bi potpisati mirovni sporazum do novembra

Alijev: Azerbejdžan i Armenija 'bliži miru nego ikada'

Alijev: Azerbejdžan i Armenija sada su bliži miru nego ikada

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta