Bosna i Hercegovina     | 09.05.2020. 17:37 |

Federalni inspektori do danas izdali 34.308 rješenja o ograničenom kretanju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. maja (FENA) - Sanitarni inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove na graničnim prijelazima su, zaključno sa 8. majem, izdali ukupno 34.308 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor, ograničeno kretanje ili izolaciji na period od 14 dana.

Za kategorije osoba iz nove naredbe Federalnog štaba civilne zaštite koja se primjenuje od 24. aprila, inspektori su tokom jučerašnjeg dana na graničnim prijelazima izdali 985 rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor odnosno ograničenju kretanja van mjesta boravka, i to 725 rješenja o izolaciji te 203 rješenja za vozače, 20 rješenja za pogranične i 37 za prekogranične radnike.

Nadzorima i mjerama federalnih inspektora je, prema do sad dostupnim podacima, od početka primjene mjera obuhvaćeno ukupno 3.787 osoba - državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci - spiskovi s imenima, prezimenima i adresama osoba dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje.

Isto vrijedi i za 383 lica – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta.

Inspektorat RS je dostavio podatke o 102 osobe kojima su sanitarni inspektori RS-a tokom jučerašnjeg dana izdali rješenje o kućnom karantinu, te podatke o rješenjima za 451 vozača koji imaju prebivalište u FBiH. Tokom jučerašnjeg dana, Inspektorat Brčko Distrikta je izdao 11 rješenja o izolaciji osobama koje imaju prebivalište na području Federacije BiH.

Mjere za 797 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori ističu danas, a do jučer je za ukupno 27.922 osobe istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

-Pozivaju sve subjekte kojima je naredbom Federalnog štaba civilne zaštite omogućen rad, da se pridržavaju svih higijenskih i zdravstvenih preporuka Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH, te obavještavaju da će pojačati kontrolu poštivanja datih preporuka - saopćeno je iz Federalne uprava za inspekcijske poslove.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Pronađen svinjski DNA u zaleđenom junećem bureku proizvođača Krajina Klas d.o.o. Banja Luka

Iz prodaje povučena 33 komada 'milka oreo' mliječnih pločica zbog pronađenih komada plastike

Pojačani inspekcijski nadzori od sutra na području Federacije BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'