Bosna i Hercegovina     | 10.05.2020. 10:34 |

Udruženje žena RUKA Tešanj - Vrijeme da se odužimo zajednici

FENA Saopćenje

 

 

 

SARAJEVO, 10. maja (FENA) - Članice Udruženja žena RUKA iz Tešnja počele su praviti maske i za svaku masku koju prodaju doniraju još dvije.

Udruženje je osnovano 2012. godine kako bi ekonomski ojačalo žene. Članice udruženja se bave proizvodnjom sviježeg voća i povrća, džemova i sokova, pčelarenjem, proizvodnjom i preradom ljekovitog i aromatičnog bilja, kao i šivanjem.

- Kroz jedan raniji projekt nabavile smo pet industrijskih mašina za šivanje koje koristimo za izradu raznih proizvoda koje prodajemo. Kada je počeo COVID, pomislile smo da bi bilo korisnije praviti maske, posebno za one starije od 65 - kazala je Suada Mujkić koja vodi Udruženje žena RUKA iz Tešnja.

Kaže da je niz od tri sesije obuka o proizvodnji sapuna i krema baziranih na ljekovitom i aromatskom bilju, koje su  provodili uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, bila  zadnja aktivnost koju su uspjele provesti u grupnoj postavci, prije početka primjene mjera za zaštitu od COVID-19 pandemije.

Kako se prave maske našle su video na YouTubeu i vidjele kakav model maske bi mogle praviti.

- Imale smo dovoljno materijala za prvih 150 maski. Kako nam je nestalo materijala, shvatile smo da moramo prodati barem jednu od svake tri maske koje napravimo i da tom zaradom pokrijemo troškove druge dvije maske koje bi mogli donirati onima kojima su najpotrebnije- kazala je Mujkić, saopćeno je iz Sweden/USAID FARMA II projekta.

Ali kako je jednom od mjera borbe protiv COVID-a ljudima starijim od 65 zabranjeno napuštanje domova, RUKA je svoju pažnju i donacije preusmjerila na one koji su bili najizloženiji rizicima pandemije uključujući policiju, civilnu zaštitu, domove zdravlja, kao i preduzeća koja još uvijek rade. Ljudi iz Tešnja koji žele da kupe njihove maske mogu doći do prostorija udruženja ili pisati preko Facebooka da dogovore preuzimanje maski negdje drugo u gradu.  

Model “prodati jednu da bi se mogle donirale dvije maske“ pokazao se održivim i do sada je RUKA proizvela nekih 3.000 maski. Kako je došlo vrijeme da se radi na polju i u plastenicima, većina od 25 stalnih članica udruženja, kao i žene koje učestvuju u projektima koje provode, ovih dana se bave poljoprivredom. Međutim, dvije do tri žene se, po principu rotacije, stalno bave i proizvodnjom maski.  

- Sve što naše članice rade u sklopu udruženja treba da im pomogne da ostvare dodatne prihode. Pored toga, to besplatno pravljenje maski tokom pandemije je naš način da se odužimo našoj zajednici koja je nas podržavala u prošlosti - zaključuje Mujkić.

Sweden/USAID FARMA II projekt podržava Udruženje žena RUKA od septembra 2019. godine. Pored obuke o izrade krema i sapuna od ljekovitog i aromatičnog bilja, njihova obuka će uključujivati i online marketing i socijalno poduzetništvo. Projekt je također podržao razvoj web stranice Udruženja: https://uz-ruka-tesanj.ba/

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Udruženje Porodice tri plus: Historijski pomak za porodice s troje i više djece

Udruženja žrtava i svjedoka genocida reagiralo na zahtjev za ukidanje zakona

Komšić primio predstavnike Udruženja građana “Brize - Foča” kod Doboja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo