Kultura     | 11.05.2020. 09:16 |

Haračić predstavlja novu online izložbu '16/4, embedded truth'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. maja (FENA) - Bosanskohercegovački umjetnik Denis Haračić publici predstavlja novu online izložbu "16/4, embedded truth" koja se može posjetiti na njegovoj web stranici u interaktivnom 3D prostoru.

Haračić predstavlja niz radova čija je osnovna ideja bila zapažanje i dokumenovanje psihološke suštine života u samoizolaciji. Rezultat tog procesa je 16 apstraktnih autoportreta koji se razvijaju kroz četiri različita ciklusa. Rad je nastao u periodu od 21. marta do 18. aprila u improvizovanom ateljeu koji se nalazi u Haračićevom stanu, a sva četiri ciklusa mogu se pogledati na https://denisharacic.com/post/embedded-truth/

Umjetnik navodi kako je prvo bilo potrebno razmisliti o tome šta je zapravo uloga umjetnosti u novonastaloj globalnoj situaciji.

 - Koronavirus je plodno tlo za reakcijske radove, a ja u svojoj praksi pokušavam da se odaljim od bilo kakvog oportunizma. Bez obzira na to, činjenica je da je ovo jako čudno vrijeme i da utiče na sve nas. Moj rad se razvijao kroz period od skoro mjesec dana u prvobitnom pokušaju da zabilježim različite opservacije sebe i svog života u samoizolaciji. Međutim, nakon što sam krenuo s radom, vrlo rano sam odlučio da napustim tu ideju ili da joj bar pristupim sa manje intenziteta, kako bi postala neusiljena i neopterećena velikim očekivanjima. Nakon toga se čitava stvar počela razvijati poprilično spontano. Neki dijelovi su obilježeni određenim emotivnim stanjima, a neki su u potpunosti nastali na temeljima čiste fascinacije prema likovnim mogućnostima medija s kojim sam u tom trenutku eksperimentisao - naveo je Haračić. 

Autor također navodi kako ova teška i vrlo specifična globalna pojava drastično mijenja naš ubrzani način života, što se ogleda i u kustoskom tekstu koji je za izložbu napisao berlinski kustos Denis Leo Hegić.

- Trenutno, naš najvažniji fokus mora biti da se spriječi konačni zastoj umjetnosti i kulture. Digitalni prikazi su važno sredstvo za to, a prezentacija nove serije Denisa Haračića uopšte ne pati od nedostatka fizičkog kontakta. Naprotiv, digitalni prikaz djela stvorio je nove perspektive: umjetnik je prikazao sebe, što rezultira autoportretima koji se redaju poput kadrova u pokretnoj slici. Haračić nam predstavlja snimke svijeta koji je zaustavljen u vremenu - kazao je Hegić. 

Izložba će biti otvorena za posjetu naredna dva mjeseca. 

Haračić je vizualni umjetnik, koji trenutno radi i živi u Sarajevu, a dosad je svoj rad predstavio u više samostalnih i grupnih izložbi u BiH i svijetu. Posebno se ističe njegovo učešće na izložbi savremene umjetnosti "Museum of Now" u oktobru 2019. godine u Berlinu, nakon čega su 23 rada tog mladog umjetnika uvrštena u kolekciju te ustanove. U radu Haračić koristi kombinovane tehnike grafike, crteža, slikanja i digitalne instalacije, najčešće se baveći pitanjima grupnog i pojedinačnog identiteta kroz apstrahovane prikaze čovjekolikih formi, saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Online izložba 'Transgressus' slikara Tomislava Zovke

HKD Napredak priredio online izložbu 'Stećci - svjetska baština UNESCO-a'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo