Stranačke aktivnosti     | 11.05.2020. 12:18 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

Platforma za progres poziva one koji su inicirali i odobrili skup u Sarajevu 16. maja da se oglase i  preuzmu odgovornost za destabilizaciju glavnog grada Bosne i Hercegovine 

Pozivamo sve predstavnike izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini koji su podržali i odobrili održavanje mise  u Sarajevu 16. maja 2020. godine, kao i sve pojedince koji su ovaj skup svojim političkim reagovanjem ili nereagovanjem inicirali i ohrabrili, uključujući predstavnike OHR, EU, OSCE i Vijeća Europe u BiH, da što prije javno istupe, detaljno obrazlože svoje stavove bosanskohercegovačkoj antifašističkoj javnosti i preuzmu odgovornost za eventualne negativne posljedice tog skupa, ne krijući se iza bilo kojeg naroda i vjeroispovijesti.  

Osobe koje predstavljaju izvršnu vlast, plaćene novcem građana Bosne i Hercegovine da osiguraju vladavinu prava u ovoj zemlji i procijene sigurnosni aspekt svakog okupljanja u skladu sa važećim zakonima i tekućim stanjem prirodne i druge nesreće, smatramo imenom i prezimenom odgovornim i tražimo da budu sankcionisane u skladu sa zakonom ukoliko na ovome skupu dođe do isticanja bilo kakvih fašističkih obilježja ili veličanja ustaškog i drugih fašističkih kolaboracionističkih pokreta i paradržavnih tvorevina, uključujući NDH, odgovornih za ubijanje nevinih građana Sarajeva i drugih gradova Bosne i Hercegovine za vrijeme Drugog svjetskog rata. 

Nepobitno su sudskim presudama utvrđene činjenice da su ustaške i druge fašističke formacije ubile na  hiljade građana Bosne i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu samo zbog njihovog etničkog i vjerskog identiteta, odnosno antifašističkog i drugih ideoloških opredjeljenja. Takozvani „rasni zakoni NDH“ na koje su se pozivali tadašnji egzekutori primjer su administrativnog i sveopšteg zla.

Sve političke i vjerske autoritete u Bosni i Hercegovini pozivamo da u ovoj situaciji budu vrlo pažljivi i odgovorni, da promoviraju istinu i pravdu, ali i vjerske slobode koje su u Bosni i Hercegovini garantovane svim crkvama i vjerskim zajednicama.

Platforma za progres dijeli zabrinutost  Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine i svih antifašističkih grupa i pojedinaca koji se bore za kulturu sjećanja na žrtve historijski poraženog, anticivilizacijskog fašističkog i svakog drugog jednoumlja. 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu